KRIGET I UKRAINA

Bristyrken kan ge jobb åt ukrainare

Migrationsminister Anders Ygeman (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar räknar med att många ukrainare kan hitta jobb i branscher där man nu skriker efter arbetskraft. Bild: Paul Wennerholm/TT

Politik (TT)

Ukrainare som får tillfälligt uppehållstillstånd har rätt att jobba här. Regeringen och Arbetsförmedlingen bedömer att det finns goda möjligheter att hitta jobb inom hotell och restaurang, handeln, vården och gröna näringar.

Rysslands angrepp på Ukraina har lett till den snabbast växande flyktingkrisen sedan andra världskriget. Efter fyra veckors krig har drygt 14 100 ukrainare registrerat sig i Sverige. Nästan 90 procent av dem är kvinnor och barn, och ungefär hälften är i arbetsför ålder.

Men fram till sommaren kan det komma uppemot 200 000 personer, beroende på hur långvarigt kriget blir.

De som får ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt det så kallade massflyktsdirektivet har rätt att arbeta. Än så länge är det dock väldigt få som har kontaktat Arbetsförmedlingen, enligt generaldirektören Maria Mindhammar. Men hon räknar med att det kommer att ändras.

– Vi vill förstås att så många som möjligt ska arbeta under den här tiden och försörja sig själva, säger Maria Mindhammar på en pressträff tillsammans med migrationsminister Anders Ygeman (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Många ukrainare som kommer hit har god utbildningsnivå, kunskaper i engelska och har arbetslivserfarenhet med sig i bagaget.

– Det bådar gott, säger Mindhammar.

Både Mindhammar och Nordmark pekar på att det finns många lediga jobb – för dagen 206 000 nyanmälda lediga platser hos Arbetsförmedlingen – och att behovet av personal är stort inom flera branscher. Det gäller särskilt hotell- och restaurangbranschen, handel, vård och omsorg samt säsongsarbeten i de gröna näringarna.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT