DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Stor efterfrågan på medarbetare till kemiindustrin

Bild: Claudio Bresciani/TT

En ny rapport från IKEM visar att medlemsföretagen kommer att behöva anställa 11 000 personer under de kommande fem åren. Men det är svårt att hitta rätt kompetens.

En positiv konjunktur i kombination med många pensionsavgångar gör att behovet av kompetens är stort bland företagen inom läkemedel, kemi, raffinaderi, plast och gummi.

‒ De optimistiska tongångarna om en fortsatt stark återhämtning är ett bevis på att kemiindustrins branscher ser ljust på framtiden. Den ökade tillväxten kommer tillsammans med satsningar på hållbar och cirkulär produktion innebära ett ökat behov av att anställa fler medarbetare. Det som är oroande är att företagen redan nu har svårt att hitta många viktiga kompetenser. Det är allvarligt, inte minst sett till hur viktiga industriföretagen inom IKEM är för den svenska klimatomställningen, säger Greta Hjortzberg, ansvarig för kompetensförsörjning på IKEM, i ett pressmeddelande.

IKEM: Stor efterfrågan på arbetskraft hos IKEM:s medlemsföretag – 11 000 behöver anställas men det är svårt att hitta rätt kompetensI