DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Färre söker sig till gymnasieskolornas restaurangutbildningar

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

I år har färre elever än vanligt sökt sig till gymnasieskolornas restaurangutbildningar, rapporterar Besöksliv.

Kompetensbristen i restaurangbranschen är stor och ser nu ut att förvärras när färre elever väljer restaurangutbildning.

Friskolan Nyköping Strand Utbildningscentrum i Nyköping har vanligtvis runt 55 elever som läser Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet. Men i år är det drygt 35 elever. Rektorn Hannu Husa misstänker att pandemin har spelat in.

– Såväl gymnasiemässan som öppet hus och prova på-dagarna ställdes in på grund av pandemin. Sedan har branschen inte haft något bra rykte under pandemin. Jag tror absolut att alla skriverier om permitteringar och uppsägningar har spelat roll, säger Hannu Husa till Besöksliv.

Besöksliv: Färre söker sig till gymnasieskolornas restaurangutbildningar