DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Kursändringen: Spelbolag vill ha kollektivavtal
Två av Sveriges största spelutvecklare, Massive Entertainment och Sharkmob, vill gå ihop med andra företag i branschen för att ta fram ett kollektivavtal.
– Vi tar det på allvar och ser det som en viktig resa som börjar nu, säger Thomas Andrén, vd på Massive Entertainment som har cirka 700 anställda.
Spelutvecklingsbranschen är en av Sveriges snabbast växande, men saknar fortfarande ett gemensamt kollektivavtal för anställda. Enligt Thomas Andrén har det under en längre tid efterfrågats av både anställda och fackföreningar.
Men ingenting har hänt – förrän nu.
– Vi har suttit med facken i många år och det vi ser nu är ett resultat av de samtalen. De kollektivavtal som redan finns där ute passar oss inte riktigt och där ser vi ett behov av ett skräddarsytt avtal för vår industri, säger Thomas Andrén och understryker att det även är en fördel för arbetsgivare:
Bekräftelse för industrin
– Vi verkar inom en hyperglobaliserad bransch och konkurrerar med studios i hela världen. Därför är det viktigt att vi som arbetsgivare är attraktiva. Det handlar också om en bekräftelse för oss som industri. Spelindustrin är väl den största kulturexporten vi har i Sverige i dag. Vi anställer otroligt många och behöver leva upp till det.
I början av året tog Thomas Andrén tillsammans med en rad andra spelutvecklare därför initiativ till en arbetsgrupp som ska ta fram ett förslag till ett kollektivavtal. I dag är ett tiotal spelutvecklare i Sverige med i gruppen för att diskutera behov tillsammans med lokala och regionala fackföreningar.
– Det ska bli jättespännande att se resultatet och förhoppningen är såklart att vi ska få fram ett avtal, säger han.
Anställda är positiva
Malmöbaserade Sharkmob är en av spelutvecklarna som ingår i arbetsgruppen och som ser stora fördelar med ett kollektivavtal som är framtaget specifikt för branschen.
– Vi är inte renodlat media, vi är inte renodlat teknologi och vi passar inte heller in på industrisidan. Vi behöver hitta något som kan tillfredsställa den här sammansättningen av yrkeskunniga som krävs för att göra ett spel, säger Fredrik Rundqvist, vd på Sharkmob.
Enligt honom har företagets anställda redan uttryckt sig positivt till initiativet.
– Det är väldigt många som är anslutna till facket. Det behöver ju inte betyda att de är anslutna till ett kollektivavtal. Många vill det och vi har förståelse för det, men då gäller det också att plocka fram ett branschspecifikt avtal, säger han.
Cornelia Mikaelsson/TT
Fakta
År 2023 fanns det över 1 000 aktiva spelföretag, varav 108 nystartade, i Sverige.
Totalt nyanställdes 644 personer, vilket är en ökning med närmare åtta procent.
Sammanlagt sysselsatte branschen över 9 000 personer i Sverige och nära 16 000 internationellt.
Tillsammans med dotterbolag omsatte de svenska spelbolagen för 90,4 miljarder kronor globalt.
Tillsammans uppgick de 23 börsnoterade dataspelsbolagens omsättning till 64 miljarder kronor, vilket är en tredubbling sedan år 2020.
Källa: Massive Entertainment