ARBETSKRAFTSINVANDRING

Vd uppmanar till uppror mot nya lagen – ”Förödande för Sverige”

”Det behövs människor som städar kontoren där ingenjörerna jobbar och det behövs människor som kan servera mat till patienter på sjukhus”, säger Sodexos vd Peter Mellin. Bild: Pressbild, Janerik Henriksson/TT

Sodexos vd Peter Mellin varnar för allvarliga konsekvenser om lönegolvet vid arbetskraftsinvandring höjs. Nu vill han att fler branscher tar kampen mot politiken. ”Det här förslaget riskerar att sätta käppar i hjulet för våra viktiga basindustrier”, säger han till TN.

Det nya lönegolvet vid arbetskraftsinvandring ligger i dag på 80 procent av medianlönen i Sverige, vilket i dagsläget motsvarar 28 480 kronor i månaden. Regeringen har föreslagit att det ska höjas till hundra procent av medianlönen, 35 600 kronor i månaden. Det blir ett hårt slag mot hela servicebranschen, menar Sodexos vd Peter Mellin.

– Det påverkar oss redan nu, och den nya nivån kommer kraftigt att påverka våra möjligheter att rekrytera ny servicekompetens. Jag är dessutom väldigt orolig för alla nuvarande medarbetare som jobbat hårt för att integreras i Sverige och bidra till samhället, men som, i och med den nya lagen, kommer behöva lämna landet, säger han.

Kollektivavtalets minimilön inom servicebranschen för de som saknar tidigare erfarenhet ligger i dag på strax under 27 000 kronor, en bra bit under dagens lönegolv. Enligt Almega Städ­företagen ligger 80 procent av deras medlemsföretags 29 000 anställda under den nivån.

– Tar man upp det till 100 procent av medianlön så är det enbart 2,4 procent som matchar det nya lönekravet. Det innebär att man låser ute en stor kategori av människor från en hel bransch. Det här är inga enkla jobb. Vi behöver människor som har service i sitt DNA, säger Peter Mellin.

”Regeringen har fel uppfattning”

Ett av regeringens argument för att höja lönegolvet är att det finns gott om tillgänglig arbetskraft som redan befinner sig i Sverige. I augusti i år var cirka 360 000 människor inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

Peter Mellin menar att det är ett argument som inte håller.

– Regeringen har fel uppfattning. Om det finns 360 000 arbetslösa och 100 000 lediga arbeten är det ett bevis på att matchningen inte fungerar. Vi har redan idag svårt att hitta rätt kompetens och det finns inte tillräckligt med personer i Sverige som är redo att ta de här arbetena, säger han.

Peter Mellin tycker att regeringen borde ta saker i rätt ordning och först stärka incitamenten för att arbeta.

– Se först till att det lönar sig mer att arbeta i Sverige. Då tar man tag i problemet från rätt håll.

En majoritet av dem som kritiserar lönegolvet menar att det är ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen, där det är fack och arbetsgivare – inte politikerna – som sätter lönerna. En uppfattning som Peter Mellin delar.

– Regeringen är inne och pillar i någonting som fungerar väldigt bra, säger han.

Vill se fler branscher protestera

Fler branscher borde göra uppror mot lönegolvet, enligt Peter Mellin. Han menar att en välmående servicebransch är en grund för ett fungerande samhälle.

– Det behövs människor som städar kontoren där ingenjörerna jobbar och det behövs människor som kan servera mat till patienter på sjukhus. Tittar man också på vilka som ska bygga upp de gröna industrierna i Norrland är en stor del av dem arbetskraftsinvandrare. Det här förslaget riskerar att sätta käppar i hjulet för våra viktiga basindustrier i Sverige, säger han.

Peter Mellin tror inte att alla har förstått vilka konsekvenser den förda politiken får på samhället i stort.

– Vi måste bli fler som berättar för politikerna att det här förslaget är förödande för Sverige och vår konkurrenskraft. Det är frustrerande för det känns som att det mest är vi i servicebranschen som för opinionen nu. Jag förväntar mig att fler branscher blir mer högljudda, avslutar han.