NORDENS EKONOMIER

Svenska ingenjörer flyr till Danmark – får 200 000 mer i årslön

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges ingenjörer, varnar för kompetensflykt från Sverige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

När Danmark lockar med betydligt högre löner väljer allt fler ingenjörer i södra Sverige att pendla över sundet, visar en rapport från Sveriges ingenjörer. ”Det är av yttersta vikt för Sveriges framtid att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga villkor”, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand i en kommentar.

Högre löner som drivs på av den svaga svenska kronan och möjligheten till distansarbete har fått allt fler ingenjörer i södra Sverige att pendla över Öresund. I Danmark kan en ingenjör få 200 000 kronor mer i årslön efter skatt jämfört med i Sverige, visar en rapport som Sveriges Ingenjörer har tagit fram.

I rapporten, som fått namnet Distansarbetesrevolutionen, framgår det att antalet svenska ingenjörer som pendlar till Danmark har fördubblats de tio senaste åren.

– Om vi inte lyckas behålla våra ingenjörer riskerar både digitaliseringen och klimatomställningen att bromsas. Det är därför av yttersta vikt för Sveriges framtid att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga villkor och behålla våra skickliga ingenjörer på hemmaplan, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, i en kommentar.

Pressmeddelande: Ny rapport: ökad gränspendling till Danmark hotar kompetensförsörjningen i södra Sverige