ARBETSKRAFTSINVANDRING

Kan tvingas neka viktig medarbetare − ”Slår undan fötterna”

”Meningen med det här förslaget kan inte vara att utestänga företagens möjlighet att växa”, säger Mats Löfroth om att regeringen och Sverigedemokraterna nu vill höja lönegolvet vid arbetskraftsinvandring till 100 procent av medianlönen.

I flera år har den serbiske kocken haft anställning hos Mats Löfroth och varit avgörande för att fler ska kunna få jobb på hotellet. Men blir det höjda lönegolvet verklighet tar det stopp. ”Det är ju så korkat att det inte är klokt”, säger vd Mats Löfroth.

− Politikerna slår bort fötterna för utvecklingen.

Det säger Mats Löfroth, vd och ägare på Hotell Höga Kusten. Han är en av alla företagare som drabbas av lönegolvet för arbetskraftsinvandrare. Men vi tar det nästan från början.

Hotell Höga Kusten har under många år arbetat för att hitta medarbetare. Precis som så många andra företag i besöksnäringen har de en stor kompetensbrist, inte minst vad gäller kockar. För att kunna hitta medarbetare har de engagerat sig i gymnasie- och vuxenutbildningar, tagit in praktikanter, samarbetat med Arbetsförmedlingen, jobbat med asylsökande och på alla upptänkliga sätt försökt hitta tillräckligt med medarbetare bland människor som redan finns i Sverige.

Men det har inte räckt. Hotell Höga Kusten och systerhotellet Björkudden har vuxit till det tredubbla på bara några år, så för Mats Löfroth blev möjligheten att rekrytera en kock från Serbien en del av räddningen.

− Han har jobbat hos oss i tre år nu. Och en duktig kock skapar ju fyra-fem ytterligare arbetstillfällen – det är fantastiskt kul, säger han och fortsätter:

− Det har varit ett lyckokast.

Mats Löfroth konstaterar att det ska gå ganska långt innan han som företagare väljer att rekrytera från tredje land. Pappersarbetet är alldeles för tungt för att arbetskrafstinvandring ska vara först på listan över lösningar.

− Det är det sista man gör. Först söker man med ljus och lykta bland dem som bor nära.

Pappersarbetet till trots: nu har den serbiske kocken varit på Björkuddens Hotell & Restaurang i sju till åtta månader per år i tre år. Det har blivit succé. Samtidigt som han har lärt sig att laga mat som vi gör i Sverige har också hotellet kunnat arrangera balkanska aftnar tack vare hans kunskaper.

Ligger över kollektivavtalet

Men nu kan allt det där ta slut – om regeringens och Sverigedemokraternas förslag att höja lönegolvet vid arbetskraftsinvandring till 100 procent av den svenska medianlönen blir verklighet.

Trots att den serbiske kocken, tack vare sin kompetens, ligger en bra bit över den kollektivavtalade lönen, så kommer han inte kunna nå upp i de 34 200 kronor som medianlönen för alla som arbetar i Sverige ligger på idag. Men inte nog med det. Mats Löfroth var på väg att anställa ytterligare en kock från Serbien, en ung nyutbildad kille, som skulle hamna under det lönegolv som infördes i höstas på 80 procent av den svenska medianlönen – trots att även han självklart skulle få lön enligt avtal.

Som så många andra ifrågasätter Mats Löfroth att politiker lägger sig i lönebildningen.

− Vi vill ju följa kollektivavtalen. Det är viktigt. Men vi är ju en lågmarginalbransch, så vi har inte möjlighet att höja deras löner, för då måste vi höja alla kockars lön och det skulle bli en tuff smäll.

Höjda priser drabbar gästerna

Alternativet är att höja priserna.

− Men då tappar vi i konkurrenskraft. Höjer vi priserna drabbar det gästerna, säger Mats Löfroth.

Han konstaterar att om han inte kan anställa de kockar han behöver så kan han inte heller ha lika många andra anställda.

− Det blir ett vägval. Vilken nivå ska man ligga på? Meningen med det här förslaget kan inte vara att utestänga företagens möjlighet att växa, säger han.

Mats Löfroth menar att han förstår politikernas tanke med att försöka få in de arbetslösa i Sverige i arbete.

− Men sättet de gör det på är fel. Det är som att de säger att vi inte har försökt anställa bland de arbetslösa, säger han.

− Det är ju så korkat att det inte är klokt!

Efterlyser utbildningar

Mats Löfroth efterlyser bättre utbildningar, inte minst för dem som är arbetslösa, men som ändå står relativt nära arbetsmarknaden.

− Vi har tagit initiativ till utbildningar av asylsökande och gjort uppfinningsrika projekt. Dem borde politikerna kunna ta lärdom av och se till att människor kommer ut i arbete, säger han.

Utbildningar är också något regeringen har utlovat, men än så länge finns de inte på plats. Det skapar ett glapp när arbetskraftsinvandringen begränsas, menar Mats Löfroth.

− Vi kommer ju tappa i ett antal år och det kommer att vara ett hinder. Min tro är ju att skulle det här bli verklighet, så kommer politikerna efter två år inse att det var ett korkat beslut som gjorde att tillväxten vek ner sig. Men då har vi redan tappat vår kock och hans kollegor. Då finns de i Spanien eller något annat land och jobbar. I länder som välkomnar dem på ett bättre sätt.

Vad betyder din verksamhet för det område som hotellet ligger i?

− Vi har nästan 50 anställda på årsbasis. På sommaren dubblar vi. Och vi ligger i en by som har 100 invånare. Skulle vi tappa lusten skulle det för Höga Kusten som destination innebära att färre får jobb och att tillväxten sabbas.

− Vi vill ju bli bättre och utvecklas, säger Mats Löfroth.