FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Trygga anställningar viktigare än hållbarhet – när studenter får välja

Emil Adén och Anna Svanberg Bild: Pressbild

En ny undersökning från Universum visar att hållbarhet har ramlat ner från förstaplatsen när studenter väljer arbetsgivare. Att ha en trygg anställning är viktigare. Orsaken? Förmodligen krig och inflation.

Flexibla arbetstider och en trygg anställning har seglat upp som det viktigaste på arbetsmarknaden för svenska studenter. Det visar en ny undersökning från Universeum, rapporterar SVT.

En viktig orsak är sannolikt det oroliga världsläget.

– Vi hade plötslig ett krig i vårt närområde men även en stigande inflation. Man kanske vill flytta hemifrån och funderar på hur man ska klara av räntorna. Då blir det att man börjar blicka tillbaks mot de större och mer kända arbetsgivarna, säger Emil Adén, Sverigechef på Universum.

Av de 23 000 studenter som har svarat på undersökningen är det fler än tidigare som vill jobba med rikets säkerhet.

– Om man titta på vad som sker i vår omvärld upplever man att det är ett inspirerande syfte att få arbeta med någonting som är större än sig själv, som att trygga upp offentlig sektor eller vara med att försvara vårt land på olika sätt, säger Emil Adén.

Studenterna får också svara på frågor om vilka företag de gärna skulle vilja arbeta på. Bland ekonomistudenterna rankas Spotify i topp, följt av Google. Men en annan arbetsgivare som kvalar in på tio-i-topp är EY.

– Studenter är potentiella medarbetare och framtida uppdragsgivare. Därför är deras uppfattning om oss som företag otroligt viktig. Tillsammans med våra medarbetare och studentteam kommer vi att fortsätta visa hur en karriär inom EY ger möjligheter till utveckling. Och här spelar exempelvis teknik som AI en betydande roll, säger Anna Svanberg, vd på EY i Sverige, i ett pressmeddelande.

SVT: Studenter prioriterar trygga anställningar – hållbarhet mindre viktigt

Pressmeddelande: EY branschetta när ekonomistudenter rankar Sveriges bästa arbetsgivare