KOMPETENSKRISEN

Trots unik kompetens – ukrainsk expert stoppas av svensk byråkrati

Bild: Janerik Henriksson/TT, Mostphotos, AP Photos

Efter att ha flytt från kriget fick den ukrainska kärnkraftsexperten jobb i Sverige. Men trots att hans kompetens är efterfrågad, gör regelkrångel att han inte kan bli en del av samhället. Nu kan han tvingas lämna landet. "Han är superstressad över situationen", säger rekryteraren Daniel Nordin till TN.

Han jobbade på kärnkraftverket Zaporizjzjia samma kväll som den ryska armén tog över anläggningen. Efter att ha flytt genom Europa hamnade han till slut i Sverige, och Lund.

Tack vare sin kompetens lyckades han få jobb på European Spallation Source (ESS), en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla.

Den ukrainska maskinteknikern har dock ett stort problem – han får inget personnummer och kan därmed inte bli en del av det svenska samhället.

– Han har inte tillgång till vanlig sjukvård, kan inte hämta ut paket på postombudet eller registrera ett mobilabonnemang. Han är helt enkelt inte en del av samhället, säger Daniel Nordin, som jobbar med rekrytering på ESS.

Måste lämna landet

Av säkerhetsskäl kan vi inte namnge den ukrainska mannen. När han kom till Sverige fick han uppehållstillstånd med ett så kallat tillfälligt skydd, under EU:s massflyktsdirektiv. Tillståndet ger mannen rätt att arbeta i Sverige, men inte att folkbokföra sig och därmed få ett personnummer.

Det tillfälliga skyddet sträcker sig till mars 2025. Under den perioden får han inte, enligt Migrationsverket, ansöka om några andra tillstånd, däribland arbetstillstånd.

Daniel Nordin, Talent acquisition specialist på ESS. Bild: Privat

Tidigast kan den ukrainska maskinteknikern alltså få ett arbetstillstånd i Sverige efter mars 2025. Då måste han dock lämna landet under ansökningsprocessen.

– Tyvärr har vi för närvarande ett tvådelat system för ukrainska flyktingar, där de anses vara tillräckligt värdefulla för att bidra till landets ekonomiska utveckling, men "inte värdefulla" nog att delta i samhället, säger Daniel Nordin.

– Han är superstressad över situationen, och var redan traumatiserad från kriget och flykten.

Ett förödande kompetenstapp

Daniel Nordin menar att reglerna leder till ett stort kompetenstapp för Sverige. Till exempel har Schweiz ett snabbspår för arbetstillstånd för ukrainska flyktingar som kan jobba på CERN (European Organization for Nuclear Research) som ligger i Genève.

Kompetensen som mannen besitter är vital förr ESS och svår att hitta någon annanstans. Daniel Nordin menar att Sverige innovativa industrier behöver all kompetens de kan få. Han hade gärna anställt fler ukrainska flyktingar, men det går inte på grund av svårigheterna att få till arbetstillstånd.

– Vi blir kontaktade av många människor som jobbat på kärnkraftverket i Zaporizjzjia och som har relevant utbildning och erfarenhet. De är jätteintressanta för oss, men på grund av de här reglerna tvingar vi dem till andra länder, säger han.

– Detta är något som den svenska regeringen borde kunna ändra över en natt. Situationen är särskilt grym eftersom de människor jag har talat med är högkvalificerade, hårt arbetande och skickliga individer som vill arbeta här och bidra till samhället.