TESLAKONFLIKTEN

Tesla stämmer staten för strejkens effekter

Tesla stämmer svenska staten. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Den pågående strejken har gjort att Tesla inte längre får registreringsskyltar till sina bilar. Nu stämmer bolaget både Transportstyrelsen och Postnord, rapporterar Dagens industri.

IF Metalls strejk mot Tesla och sympatiåtgärderna från andra fackförbund har bland annat lett till att biltillverkaren inte längre får registreringsskyltar levererade.

I en stämning kräver bolaget nu att Transportstyrelsen ser till att skyltarna levereras.

"Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla", skriver den amerikanska elbilsjätten i handlingar som enligt Dagens Industri lämnats in till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

Det är sympatiåtgärder från fackförbunden ST och Seko som stoppat postutdelningen till Tesla.

Tesla vill nu få rätt att hämta ut skyltarna direkt hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter under den juridiska processen.

Dessutom stämmer bolaget, via svenska dotterbolaget TM Sweden, även Postnord.

"Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord", skriver Tesla i stämningsansökan enligt DI.

"Upphandlat avtal"

Transportstyrelsen hade på måndagen ännu inte fått handlingarna från tingsrätten. Enligt Anna Berggrund, avdelningsdirektör för Fordonsinformation på myndigheten, kan skyltarna enligt nuvarande regelverk dock bara delas ut per post.

– Vi har ett upphandlat avtal via Kammarkollegiet, som vi är ålagda att följa. I det här fallet är det framför allt via Postnord som skyltarna ska gå, säger Anna Berggrund till TT.

– Vi har dessutom i avtalet med leverantören som tillverkar skyltarna gjort upp att de inte ska gå att hämta över disk. Det är av säkerhetsskäl, att vi ska kunna säkerställa vem det är som får skyltarna.

Hänvisar till myndigheten

Enligt Postnords presschef Anders Porelius ligger frågan helt och hållet hos Transportstyrelsen och Tesla i nuläget.

– Vi får titta på vad som händer men i nuläget så är det Transportstyrelsen som får svara på alla frågor, säger han.

Joakim Hugert Lundberg/TT

Beata Wallsten/TT

Jens Bornemann/TT