BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Byggföretagen prisas för insats mot arbetskraftsexploatering

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef Byggföretagen, Claes Thunblad, chef Affärsutveckling och nationell samordnare för Sund konkurrens, Byggföretagen, Carin Stoeckmann, ordförande i Byggföretagens förbundsstyrelse och vd för Byggmästar'n i Skåne. Längst till höger Brås generaldirektör Mattias Larsson. /Pressbild

Byggföretagens satsning ”Sund konkurrens i byggbranschen” har utsetts till årets vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till ECPA.

ECPA, European Crime Prevention Award, är en brottsförebyggande tävling som årligen utser Europas bästa brottsförebyggande verksamhet. Brå utser vinnaren av den svenska deltävlingen och det är Byggföretagens satsning ”Sund konkurrens i byggbranschen” som prisas.

– Problemet med arbetskraftsexploatering inom byggbranschen är betydande, och orsakar stort lidande för individer. Med insatsen Sund konkurrens tar branschen ett tydligt ansvar för en komplex problematik, som arbetskraftsexploatering innebär, säger Karin Svanberg, enhetschef på Brå, i ett uttalande.

Syftet med samarbetet är att säkerställa att alla som arbetar på byggarbetsplatserna har arbetstillstånd, säkerställd identitet och arbetar under schyssta villkor.

– Ett långsiktigt, uthålligt praktiskt arbete är det som ger störst effekt för att minska arbetskraftsexploatering. Alla problem går inte att lösa på en gång, det handlar om att först identifiera vad som ger störst skydd för de utsatta individerna och därefter skala upp ambitionsnivån, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd, i ett uttalande.

PM: Byggföretagens arbete för att motverka arbetskraftsexploatering får pris för bästa brottsförebyggande insats