KOMPETENSKRISEN

Krogägaren desperat – erbjuder hittelön för kock

Thérèse Liljeqvist, Waxholms hotell. Bild: TT, Privat

Kompetenskrisen inom restaurangbranschen gör sig påmind under sommarsäsongen. Waxholms hotell erbjuder 10 000 kronor i hittelön för en kock, men får ändå inte napp. ”Det har gjort att vi inte har kunnat öppna vår sommarrestaurang Kabyssen så som vi vill, säger vd:n Thérèse Liljeqvist till Dagens Nyheter.

Utöver ett fyrtiotal rum består Waxholms hotell av två restauranger. Eftersom det saknas åtminstone två varmkockar och två kallskänkor har de behövt begränsa öppettiderna för restaurangen under sommaren, och riskerar att inte kunna servera sin klassiska ”Dagens lunch” i höst.

– Dagens är väldigt välbesökt av vaxholmarna men jag vet inte hur vi ska få ihop det schemamässigt. Jag vill inte behöva stänga igen den för det är så bra marknadsföring för oss, men vi måste få in mer folk om det ska gå, säger Thérèse Liljeqvist till DN.

Trots att det finns många som söker jobb inom restaurangbranschen finns det för få med rätt utbildning och erfarenhet. Det gör det svårt att rekrytera, även för rekryteringsföretag.

DN: Restaurangen kan tvingas sluta med dagens – får inte tag på folk