AVTALSRÖRELSE

Sveriges Hamnar utökar lockouten

Strejkkonflikten i svenska hamnar trappas upp ytterligare. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar utökar sina motåtgärder sedan Svenska Hamnarbetarförbundet varslat om nya stridsåtgärder, enligt ett pressmeddelande.

På onsdagen varslade Sveriges Hamnar om en så kallad spegellockout för samtliga medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet i Helsingborgs hamn och Göteborgs Ro/Ro Terminal AB.

Nu utökas spegellockouten till att gälla även APM Terminals Gothenburg AB och SCA Logistics AB i Holmsund.

– Hamnarbetarförbundets utökade stridsåtgärder handlar till stor del om att tränga undan det redan existerande avtalet - med Transportarbetarförbundet. Vi kommer att svara på detta, det hamnarna nu behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, säger Johan Grauers, förhandlingschef vid Sveriges Hamnar, i ett pressmeddelande.

En spegellockout innebär att arbetsgivaren lockoutar de arbetstagare som facket har tagit ut i strejk. I det här fallet är berörda medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet utestängda från arbete och får inte uppehålla sig på mark eller i byggnader som tillhör arbetsgivaren. Lockouten gäller från och med den 6 juli 2023 kl. 09.30 till och med den 11 juli kl. 23.59.