DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ny rapport: Så bryts arbetslösheten

Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega och projektledare till rapporten ”Så bryter vi långtidsarbetslösheten”. Bild: Pressbild

I en ny rapport presenterar Almega förslag på reformer som de menar kan hjälpa till med att bryta långtidsarbetslösheten.

Långtidsarbetslösheten är på historiskt höga nivåer samtidigt som många företag i tjänstesektorn har svårt att hitta medarbetare. Detta gäller även yrken som inte kräver hög utbildning eller lång arbetslivserfarenhet, konstaterar arbetsgivarorganisationen i sin nya rapport ”Så bryter vi långtidsarbetslösheten”.

– Fler långtidsarbetslösa måste få delta i effektiva insatser som verkligen leder till jobb. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara den kompetens som finns bland såväl långtidsarbetslösa som personer med funktionsnedsättning, säger Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega i ett pressmeddelande.

Bland annat föreslår rapporten att långtidsarbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden själva ska få välja leverantör av en ny tjänst som bygger på individanpassat stöd till arbete och utbildning (IPS).

En annan flaskhals är att bedömningen av arbetslösa med nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning i dag tar omkring ett år. Almega föreslår en modell för snabbare kartläggning.

– Arbetssökande med nedsatt arbetsförmåga ska inte tvingas bli långtidsarbetslösa innan de kan få rätt stöd för att hitta jobb eller utbildning, säger Per Hammar.

Almega: ”Nya reformer som bryter långtidsarbetslösheten”