ARBETSMARKNADEN I EUROPA

Spretande viljor när EU gör upp om gigarbete

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) på väg in till ett tidigare EU-möte i vintras. Arkivfoto. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

EU:s medlemsländer är överens om sin syn på nya gemensamma regler om anställda inom gigekonomin. "Bra balans", tycker ordförandelandet Sverige – trots spretande åsikter bland medlemsstaterna.

Bara för några veckor sedan bedömdes chanserna som ytterst små för att nå en uppgörelse i ministerrådet om EU-kommissionens förslag till plattformsdirektiv.

Det svenska ordförandeskapet har dock spurtat bra under sina sista veckor.

"Gigekonomin har gett många fördelar till våra liv, men det får inte ske på bekostnad av arbetarnas rättigheter. Rådets åsikt ger en god balans mellan skydd för arbetare och juridisk säkerhet för de plattformar som de arbetar för", säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) i ett pressmeddelande efter måndagens klartecken.

Liten marginal

Marginalen var dock liten och oenigheten är fortsatt stor inför de kompromissförhandlingar som nu kan inledas med EU-parlamentet.

Vissa anser att reglerna inte hjälper arbetstagarna tillräckligt – medan andra oroar sig för företagens framtida konkurrenskraft.

– Vi är oroliga för att direktivet ska få negativa konsekvenser och leda till uppsägningar, förklarar Greklands biträdande EU-ambassadör Ioannis Ghikas sitt lands motstånd inne på det avgörande ministermötet i Luxemburg.

– Den här texten som lagts fram för kompromiss i dag skyddar inte arbetarna, tycker i sin tur Spaniens arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz Pérez.

Tre kriterier

De nya reglerna är tänkta att göra det lättare att avgöra om en person bör klassas som anställd snarare än egenföretagare vid arbete inom gigsektorn.

Ministerrådets krav är att minst tre av sju kriterier behöver uppfyllas för att man ska räknas som anställd, bland annat beroende på hur mycket man kan tjäna, om man kan säga nej till arbete och om det finns regler för uppförande eller klädsel.

Härnäst väntar kompromissförhandlingar med EU-parlamentet, som enades om sin linje redan i vintras.

– Vi är inte riktigt i slutet än, men det här är ett viktigt steg, konstaterar EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit.

Wiktor Nummelin/TT