KOMPETENSKRISEN

Så lockar kommunerna till sig sommarjobbare

Bild: Johan Nilsson/TT

I kompetenskrisens spår tar kreativiteten bland kommunerna fart för att kunna hitta sommarvikarier. Lösningarna varierar, skriver Dagens Samhälle.

Inför sommaren behövs vikarier i alla svenska kommuner. Men för många kommuner är det svårt att hitta personal.

Lycksele kommun är en av de kommuner som har skapat nya lösningar för att locka till sig ungdomar. Med 102 kronor i timmen istället för tidigare 71 ska 16-17-åringarna lockas från handeln till kommunen, skriver Dagens Samhälle.

Västervik har tidigare lagt miljontals kronor på att få medarbetare att flytta sina semestrar. I år har kommunen istället anställt två rekryterare för att lösa bemanningsproblemen i omsorgen.

– Vi har fått mycket bättre styr på rekryteringen, förut låg det på varje enhetschef. Det har blivit mer samordnat och proffsigt nu när vi har rekryteringsambassadörer. Det är en väldigt bra satsning, som gör att vi kan jobba lite mer långsiktigt, säger socialchefen Joakim Nyman till Västervikstidningen, skriver Dagens Samhälle.

Falu kommun har en ovanlig lösning. Här betalar kommunen taxi för körkortslösa vikarier som ska åka längst ut i kommunen. I kommunen finns också en bonus som ökar ju fler sammanhängande veckor som en vikarie arbetar.

”Vi hoppas att vi nästa sommar har vikarier och inte behöver införa bonus igen. Falu kommun och fackförbundet Kommunal är överens om att fokus framöver behöver ligga på mer långsiktiga kompetensförsörjningsåtgärder”, säger omvårdnadsförvaltningens tillförordnade chef Maria Jonsson i ett pressmeddelande.

Dagens Samhälle: Vikariebrist inför sommaren – så lockar kommunerna personal