AVTALSRÖRELSE

Elektrikerna varslar om sympatistrejk – ”En besvikelse”

Elektrikerna går nu ut i sympatistrejk. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Trots att Svenska Elektrikerförbundet nyligen tecknade ett eget kollektivavtal varslar nu förbundet om sympatistrejk för fackförbundet Målarna.

"Målarnas kamp är vår. Målarförbundet har under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för Sveriges målare stött på hot mot sitt yrke på liknande sätt som Elektrikerna gjort. Detta gör det ännu mer angeläget för oss att bistå Målarnas strejk för ett nytt kollektivavtal", säger Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson i pressmeddelandet.

Elektrikerna lägger sitt varsel trots att de för en dryg vecka sedan själva tecknade avtal med Installatörsföretagen. Och det är just Installatörsföretagens medlemmar som nu drabbas av sympativarslet.

– Det är en besvikelse att Elektrikerbundet tar ut företag i en konflikt som inte är deras. Vi har precis nått en överenskommelse som vi såg fram emot att arbeta efter, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, till TN.

Enligt Måleriföretagen återupptogs förhandlingarna med Målarna under måndagen. Förhandlingarna fortsätter idag, tisdag.

Elektrikernas varsel omfattar strejk och blockad av arbetet på sex arbetsplatser. Konfliktåtgärderna träder i kraft den 26 maj med start klockan 05.00, skriver förbundet i ett pressmeddelande.