KOMPETENSKRISEN

Nytt samarbete ska utbilda fler i grön industri

Bild: Håkon Mosvold Larsen

KK-stiftelsen har beviljat 30 miljoner kronor för att bekämpa kompetensbristen, som hotar den gröna industriomställningen. Det skriver Di.

För att få till den gröna omställning som krävs om Sverige ska bli klimatneutrala 2045 behövs en stor mängd ny arbetskraft som i dag inte finns.

– Vi har i dag en allvarlig situation där kompetensbristen bidrar till att bromsa klimatomställningen, säger Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen till Dagens Industri.

Därför har de nu valt att öronmärka 30 miljoner kronor till ett samarbete mellan utbildning och industri. Luleå, Örebro och Mälardalens universitet ska i samverkan med svenska industribolag som Boliden, Northvolt, SSAB, ABB, Alleima och SCA erbjuda utbildningar med den gröna kompetens som industrin behöver.

– Vi har ett samarbete med företagen där vi har haft workshoppar och dialoger där de fått tycka till om de kompetenser de ser att de saknar nu och som de kommer sakna inom de närmsta åren. Sen ser vi vad vi redan erbjuder och vad vi kan behöva komplettera med. Det blir en typ av samskapande mellan industri och akademi, säger Bjarne Bergquist, professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå universitet till tidningen.

Dagens Industri: Northvolt sätter sig i skolbänken