Skyddsstopp hävs – tåg kan köras utan tågvärdar

Nu kan pendeltågen köras utan tågvärdar igen, enligt Arbetsmiljöverket. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Skyddsombudsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen i Stockholm hävs, uppger Arbetsmiljöverket. Det finns inte tillräckliga skäl för att förbjuda ensamarbete, enligt myndigheten.

Enligt Arbetsmiljöverket har även arbetsgivaren i nuläget vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen.

Det innebär att arbetet att köra pendeltågen utan tågvärdar kan återupptas igen, enligt myndigheten. Det är MTR som har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet prövat.

– Vi är glada över att Arbetsmiljöverket delar vår bedömning om att skyddsstoppet inte var befogat och vi känner oss trygga med den lösning som vi har arbetat med under nästan två års tid, säger Erik Söderberg, som är presschef på MTR.

MTR följer sin plan

Nu kommer MTR att återgå till den ursprungliga planen som har gällt sedan första mars, alltså att hälften av pendeltågen ska gå utan tågvärd.

Skyddsstoppet, som har lagts av facken ST Pendeln och Seko, har gällt sedan i måndags. Det är ungefär hälften av pendeltågen som berörs av stoppet. Sedan dess har MTR bemannat ungefär hälften av tågen med tågvärdar eller motsvarande personal.

– Extrapersonalen som har gått på nu kommer att arbeta klart sitt pass. Så det kommer att gälla från och med att passet är slut för extrapersonalen, så i princip från och med i morgon, säger Erik Söderberg.

"Vi ger oss inte"

Facket motiverar skyddsstoppet med att antalet incidenter ökat sedan operatören MTR införde ensambemanning på vartannat pendeltåg. ST kräver att alla tåg förutom lokförare ska ha en tågvärd ombord.

– Jag är chockad, säger Roger Delin, ordförande för ST:s klubb på MTR Pendeltågen om att skyddsstoppet nu har hävts.

– Jag har största respekt för Arbetsmiljöverket, men jag anser att de har gjort en felaktig bedömning här. När vår personal fortfarande säger att de är otrygga och mår dåligt av att köra ensamma får vi kontakta av med mer fakta.

Roger Delin säger att styrelsen ska samlas imorgon för att göra en åtgärdsplan framöver.

– Vi ger oss inte, säger han.

Det här är ett skyddsombudsstopp

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet, det vill säga lägga ett så kallat skyddsombudsstopp. Enligt lagen ska faran vara både allvarlig och omedelbar.

Stoppet ska göras omedelbart och därefter ska skyddsombudet informera arbetsgivaren om skyddsombudsstoppet.

När ett stopp är lagt kan arbetsgivaren acceptera stoppet, vilket sker om arbetsgivaren håller med om att det finns en omedelbar och allvarlig fara. Om arbetsgivaren inte instämmer i skyddsombudets bedömning ska arbetsgivaren kontakta Arbetsmiljöverket, som avgör arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller inte. Oftast gör Arbetsmiljöverket en inspektion på plats samma dag eller dagen efter, men det händer också att bedömningen görs på telefon.

Arbetsmiljöverket kan fatta beslut om:

* förbud: det vill säga tvinga arbetsgivaren att sluta med något som inte är tillåtet,

* att inte förbjuda arbetet: det vill säga att arbetsgivaren kan fortsätta med arbetet direkt.

Skyddsombudet, eller i förekommande fall huvudskyddsombudet, har rätt att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

Möjligheten till att utföra ett skyddsombudsstopp regleras i arbetsmiljölagen 6 kap 7§.

Källa: Arbetsmiljöverket