DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Tågvärdar tillfälligt tillbaka på pendeltågen

Den vilda strejken bland lokförare på pendeltågen i Stockholm orsakade stora problem och resulterade i många inställda tåg. Arkivbild. Bild: Johan Jeppsson/TT

Arbete (TT)

Facket ST Pendeln har lagt ett skyddstopp för allt ensamarbete för lokförare i Stockholms pendeltågstrafik.

Nu har arbetsgivaren, operatören MTR, tillfälligt bemannat tågen med tågvärdar och hittills har tågen kunnat rulla på som vanligt.

ST Pendeln aviserade i fredags att skyddsstoppet skulle börja gälla från klockan 9 på måndagen, men det var först vid 9.45-tiden som facket gick ut med att det hade lagts.

Ungefär hälften av pendeltågen berörs av stoppet, och för att undvika störningar har MTR tillfälligt bemannat tågen med tågvärdar eller motsvarande personal som främst ska arbeta med säkerheten ombord.

– Anledningen är att det är säkerheten som har varit i fokus när skyddsstoppet har lagts, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

Erik Söderberg berättar att tågen till följd av åtgärden hittills har kunnat rulla på som vanligt och att inga större störningar har uppstått.

– Det som har varit centralt för oss är att tågen ska gå som planerat och det tror vi att de kommer att fortsätta att göra, säger han.

Hälften av tågen berörs

MTR har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet prövat. Det är upp till myndigheten att avgöra om stoppet är motiverat eller om det ska upphävas.

– Det finns inplanerade möten under dagen och så snart vi har fått mer information från dem så vet vi vad som gäller framöver, säger Erik Söderberg.

Kräver tågvärd

Facket motiverar skyddsstoppet med att sedan operatören MTR införde ensambemanning på vartannat pendeltåg har antalet incidenter ökat. ST kräver att alla tåg förutom lokförare ska ha en tågvärd ombord.

I veckan som gick genomförde tågförare för pendeltågen i Stockholm en tre dagar lång vild strejk.

Det här är ett skyddsombudsstopp

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombudet rätt att avbryta arbetet, det vill säga lägga ett så kallat skyddsombudsstopp. Enligt lagen ska faran vara både allvarlig och omedelbar.

Stoppet ska göras omedelbart och därefter ska skyddsombudet informera arbetsgivaren om skyddsombudsstoppet.

När ett stopp är lagt kan arbetsgivaren acceptera stoppet, vilket sker om arbetsgivaren håller med om att det finns en omedelbar och allvarlig fara. Om arbetsgivaren inte instämmer i skyddsombudets bedömning ska arbetsgivaren kontakta Arbetsmiljöverket, som avgör arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller inte. Oftast gör Arbetsmiljöverket en inspektion på plats samma dag eller dagen efter, men det händer också att bedömningen görs på telefon.

Arbetsmiljöverket kan fatta beslut om:

* förbud: det vill säga tvinga arbetsgivaren att sluta med något som inte är tillåtet,

* att inte förbjuda arbetet: det vill säga att arbetsgivaren kan fortsätta med arbetet direkt.

Skyddsombudet, eller i förekommande fall huvudskyddsombudet, har rätt att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut.

Möjligheten till att utföra ett skyddsombudsstopp regleras i arbetsmiljölagen 6 kap 7§.

Källa: Arbetsmiljöverket