KOMPETENSKRISEN

Så blev japanska idrottsläraren svensk snickare

Snickarlärlingen Harumi Averfalk fotograferad på Ranagård i Halmstad. Bild: Andreas Svensson

Äventyrslusten och kärleken förde Harumi Averfalk från Japan till Sverige. Men steget in på arbetsmarknaden blev svårt och det var inte förrän hon fick prova på att vara snickare som det lossnade. ”Jag kände direkt att här skulle jag trivas”, säger hon.

Japanska Harumi, som numera heter Averfalk i efternamn, hade bestämt sig för att dels se andra delar av världen, dels i framtiden leva i ett annat land än Japan. Men Sverige, landet där uppe i norr, hade nog inte förespeglat henne.

– Jag trodde att det var snö året om och när jag väl kom hit var min första tanke: Här finns ju inga människor. I Japan är det människor överallt hela tiden, säger hon med ett stort leende.

Längtan efter äventyr hade innan dess fört henne från livet som idrottslärare i hemstaden Kanagawa, strax söder om Tokyo, till Australien. Där reste hon runt, arbetade på bondgårdar – och träffade Helge. Paret förlovade sig i Australien och därefter följde bröllop, både ett traditionellt svenskt och ett traditionellt japanskt. Sedan bar det av till Sverige, till Båstad och det allt tuffare jobbet med att etablera sig i Sverige.

– Jag läste SFI och tog olika jobb, på restaurang, äldreboende och som lärare i japanska, men ville ha en mer stabil bas att stå på.

På högskolan i Halmstad skaffade hon sig en examen som civilekonom. Men att därifrån komma in på den svenska arbetsmarknaden visade sig vara i det närmaste omöjligt. Hon sökte jobb på jobb utan framgång och i takt med avslagen sjönk självförtroendet.

– Jag blev deprimerad och ledsen. Men jag tänkte också att det går ju inte att bara sitta hemma och hänga.

Wow, vilken lösning

Vägen ut ur den allt mer plågsamma situationen kom att stavas WOW, Women on Wednesday. Det är ett kvinnligt nätverk som hjälper nyanlända kvinnor, oavsett bakgrund, att gå ifrån arbetslöshet till arbete. Där dök en dag Dan Delerud upp, utbildnings- och lärlingsansvarig på MTA Bygg i Halmstad. Han skulle hålla en information om hur det är att arbeta i byggbranschen.

– Vi har ett kontinuerligt rekryteringsbehov och vi vill också intressera fler kvinnor för ett jobb i branschen. Besöket på WOW, som vi har stöttat länge, var ett första försök från vår sida att bredda rekryteringsmöjligheterna, säger han.

”Visst är det tufft men jag lär mig ju hela tiden och kan jag dessutom inspirera andra kvinnor att gå samma väg är det jättebra.”

Att byggbranschen skriker efter hantverkare är ingen nyhet. I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från förra året uppgav 92 procent av företagen i byggbranschen att de har svårt att rekrytera kompetent arbetskraft. I Arbetsförmedlingens yrkesprognoser slår mätaren närmast i botten när det gäller efterfrågan på olika hantverksyrken. Det är ”mycket stora möjligheter” att få jobb som snickare, plåtslagare, elektriker och liknande yrken i branschen under de kommande åren: ”Efterfrågan på arbetskraft i yrket är betydligt större än utbudet. Konkurrensen om jobben är mycket liten, ända fram till 2026”, skriver Arbetsförmedlingen på sin webbplats.

Det var mot den bakgrunden som Dan Delerud gjorde besöket på WOW. Informationsdagen där följdes av en inbjudan att göra ett studiebesök på en byggarbetsplats. Harumi Averfalk och ytterligare ett antal kvinnor följde med.

– Det var så spännande! Jag kände direkt att här skulle jag trivas. Här vill jag jobba, säger hon.

Aldrig varit nära byggmiljön

Det var ett stort steg. Byggmiljön och verktygen hade hon aldrig varit i närheten av i hemlandet. Över huvud taget finns få kvinnliga snickare i Japan, det hantverk som hon omedelbart fastnade för.

Efter en tid blev Harumi Averfalk antagen till MTA:s byggskola i Halmstad.

”Vi gjorde samma bedömningar som vi gör av alla som vill börja arbeta här och såg att Harumi hade precis den kapacitet och den vilja som vi gärna ser hos våra medarbetare”, säger Dan Delerud. Bild: Klas Sjöberg

– Vi gjorde samma bedömningar som vi gör av alla som vill börja arbeta här och såg att Harumi hade precis den kapacitet och den vilja som vi gärna ser hos våra medarbetare, säger Dan Delerud.

Den första oktober förra året startade lärlingsutbildningen där teori och praktik varvas under 36 månader fram till att Harumi Averfalk får sitt yrkesbevis som snickare. Under tiden ökar också lönen för varje år fram till att de tre åren är fullgjorda. Därefter väntar anställning hos MTA.

– Träarbetet passar mig perfekt. Det är ett härligt material och är varierat med många olika moment. Visst är det tufft men jag lär mig ju hela tiden och kan jag dessutom inspirera andra kvinnor att gå samma väg är det jättebra.

”Träarbetet passar mig perfekt. Det är ett härligt material och är varierat med många olika moment”, säger Harumi Averfalk. Bild: Andreas Svensson

Dan Delerud håller med:

– Jag är övertygad om att det finns många kvinnor som skulle passa perfekt i branschen. Det gäller bara för oss att hitta dem. Bygg är ju av tradition mansdominerat men vi vill ju att företaget ska se ut som en bild av samhället i övrigt, säger han.

MTA kommer med all sannolikhet att göra om informations- och rekryteringsarbete tillsammans med WOW, särskilt med tanke på att det första försöket föll så bra ut. I det arbetet blir Harumi en viktig ambassadör.

Du berättade att det bara finns ett fåtal kvinnliga snickare i Japan. Hur reagerade din familj när de fick höra att du är på väg att bli det?

– De blev helt chockade – och sen jättestolta!