RÄNTAN OCH INFLATIONEN

"Bregret"-britter i nya stora strejker

Vårdpersonal håller upp protestplakat mot premiärminister Rishi Sunak. Bild från i mitten av januari. Bild: Kin Cheung/AP/TT

Storbritannien (TT-AFP)

Storbritannien är drabbat av "den största strejkdagen sedan 2011", som fackorganisationen TUC uttrycker det. Den dystra och upprörda stämningen i landet färgas av "bregret", ånger över EU-utträdet.

De största störningarna under onsdagens endagsstrejk blir i skolorna och för pendlare, då lärare och lokförare i stora skaror lägger ned arbetet.

I centrum för tvisten ligger inflationen, som den senaste tiden toppat över 11 procent, den högsta nivån på fyra decennier. De anställda kräver att bli kompenserade för detta, medan arbetsgivarna och myndigheter säger att det blir svårt.

– Jag skulle älska, ingenting skulle göra mig nöjdare än, att kunna vifta med ett trollspö så att ni alla fick mycket bättre betalt, säger premiärminister Rishi Sunak.

Alla måste hjälpa till, menar han.

– En viktig del av att bekämpa inflationen, och halvera den, är att säkerställa att regeringen agerar ansvarsfullt i sin upplåning. Om den sätter fart bortom kontroll blir det värre.

Arbetarna invänder att mycket av krisen är självförvållad av klantiga och giriga myndigheter och företag. Många lider också av "bregret", en slangterm för ånger över att Storbritannien lämnade EU för nästan på dagen tre år sedan.

Ungefär hälften av väljarna ville aldrig gå ur EU, och ser därför det beslutet som en viktig anledning till många av landets nuvarande problem.

Som läget är nu ser strejkerna ut att fortsätta. Under det senaste halvåret det finns statistik för, juni-november förra året, försvann 1,6 miljoner individuella arbetsdagar i strejker i Storbritannien, enligt statistikbyrån ONS – den högsta siffran på över 30 år.