KOMPETENSUTVISNINGARNA

Myndighetens krångel slår stenhårt – "Vi har tappat ett 15-tal affärer"

Bild: Andrey Popov/Mostphotos, Jonas Ekströmer/TT

Handläggningstiden för arbetskraftsinvandrare skjuter i höjden – något som skapar stora problem hos svenska tech-företag. ”Vi får mycket extra arbete i att ”jaga” Migrationsverket”, säger Patrick Hiller, vd på Telescope Services.

Många svenska branscher har kommit att lita på arbetskraftsinvandring när det svenska utbildningssystemet inte levererar den kompetens som de behöver. För tech-branschen handlar det om välutbildad spetskompetens, ofta från länder utanför EU.

Regeringen vill skruva åt arbetskraftsinvandringen genom att införa en inkomstgräns som ligger på medianlönen i Sverige, drygt 33 000 kronor i månaden. Men det som främst drabbar höglönebranschen tech är de längre handläggningstiderna.

Migrationsverkets byråkrati har länge varit ett gissel. Men när myndigheten införde möjligheten att certifiera arbetsgivare – ofta kallad en gräddfil – så sänktes tiden till tio dagar för särskilt betrodda företag.

Sedan i våras har denna gräddfil blivit en snigelfil.

– Det ska räcka med ett snabbt godkännande från Migrationsverket. Det är egentligen lite tid som krävs för varje fall. Vi tyckte att tio dagar var jättebra. Nu har det tenderat att bli månader före ett beslut. Dels tar det lång tid, dels får vi inte besked om varför det tar lång tid; och då vet vi inte heller vad vi kan göra för att skynda på, säger Lars Kry som är vd på Nexer Group.

Patrick Hiller, vd på Telescope Services som är uppköpta av Nexer, menar att det inte längre går att ge ett specifikt startdatum till kunderna då ingenjören faktiskt är på plats i Sverige och kan börja jobba.

– Vårt mål att öka vår rekrytering med över 50 procent per år har vi tyvärr fått revidera eftersom vi har tappat ett 15-tal affärer på grund av att handläggningstiden är extremt oviss. För de rekryteringar vi har gjort hittills i år har ingen handläggningstid legat i närheten av de utlovade tiderna från Migrationsverket, säger han.

Kompetensen saknas i Sverige

Nexer Group – gamla Sigma IT – är ett stort svenskt techföretag med över 3 000 konsulter. Det är lättare att säga vad Nexer inte gör än att peka ut allt företaget sysslar med. Men det handlar om allt från systemutveckling och mjukvaruutveckling till att hjälpa till med strategifrågor och kommunikationsfrågor.

Nexer Group finns i över 15 länder, men det är alltjämt Sverige som huserar flest anställda.

Totalt i år kommer Nexer Group att anställa 800-900 personer, varav 500-600 i Sverige. Cirka en tiondel av dem kommer från länder utanför EU.

– Den delen växer hela tiden. Det handlar om toppingenjörer och utvecklare som får nyckelroller hos oss och viktiga roller hos våra kunder. Den här kompetensen är omöjlig att hitta i Sverige, kompetens som är avgörande för vår framtid och konkurrenskraft, säger Lars Kry.

"Vi får mycket extra arbete i att ”jaga” Migrationsverket efter svar och lugna våra anställda som sitter och väntar.”

Den andra sidan av myntet är det personliga lidandet som Migrationsverkets oförmåga för med sig.

– Här sitter barnfamiljer som ska flytta från ett land många hundra mil från Sverige. Det är förstås jättespännande för dem att komma hit, men det är oerhört frustrerande att inte få besked, säger Lars Kry.

– Det här är personer som redan har jobb, och alltså säger upp sig för att komma hit, säger Lars Kry.

Patrick Hiller vittnar om den stora osäkerheten som kommer av att den sökande inte får veta exakta datum.

– Vi får mycket extra arbete i att ”jaga” Migrationsverket efter svar och lugna våra anställda som sitter och väntar, ibland upp till 3-4 veckor utan att få klara besked om när flytten kan ske, säger han.

Många flyttar till andra länder

Lars Kry nämner ett konkret fall som rör två ingenjörer som båda skulle få jobb i Sverige på Nexer Group och Telescope Services. Av respekt för familjen väljer Lars Kry att inte uppge namn eller roll på företaget. Båda kommer från ett land i Asien där de hade sagt upp sig från sina jobb i tron att de snabbt skulle komma till Sverige.

På grund av den långa handläggningstiden var de två utan inkomst i två månader och till och med utan bostad i några veckor. I slutet av maj skickades ansökan in, i början av augusti kom beskedet att de trots allt kunde resa till Sverige.

Lars Kry och Patrick Hiller Bild: Pressbild

I flera liknande fall har arbetskraftsinvandrarna gett upp och valt ett annat land som Tyskland, Holland eller USA.

– I det här fallet gick det vägen och båda kom till Sverige 3 september. Men de var jätteoroliga för att deras ansökning inte skulle beviljas. Det här är dåligt för dem, för oss, ja, för alla inblandade, säger Lars Kry.

– Då ska man också veta att det är extremt sällan som det är några problem med pappren som vi har fyllt i.

Migrationsverket bekräftar

Migrationsverket är en av Sveriges mest kritiserade myndigheter. Vad än handläggarna fattar för beslut så blir det fel. Och hur myndigheten ska navigera i en värld med en av regeringen initierad hårdare invandringspolitik är det ingen som vet.

Det är också osäkert hur statsminister Ulf Kristerssons (M) regering kommer att förhålla sig till de långa handläggningstiderna. Klart är att regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandringen, men Moderaterna har samtidigt i samband med valrörelsen sagt att de vill ha smidigare och snabbare processer.

Migrationsverkets presstjänst bekräftar till TN att gräddfilen har blivit en snigelfil:

”Under flera år lyckades Migrationsverket nå målet. Men under 2022 har det inte varit möjligt bland annat på grund av de redan nämnda omständigheterna”, skriver presstjänsten.

Bakgrunden är bland annat att en ny och mer komplex lagstiftning trädde i kraft den 1 juni, vilket innebar att tusentals ärenden som var klara att avgöras behövde kompletteras.

”I sådana fall kunde inte beslut fattas direkt. Arbetsgivarna behövde först skicka in de dokument som nu krävdes utifrån den nya lagstiftningen”, skriver Migrationsverkets presstjänst.

Konkret handlar det om förändringar i utlänningslagen som började att gälla den 1 juni då det bland annat infördes krav på anställningsavtal och att arbetsgivare blir skyldiga att rapportera om anställningsvillkoren försämras.

Förändringarna har kritiserats hårt. Det som bland annat gör det komplicerat för företagen är att de flesta tillsvidarekontrakt har en sexmånaders provanställning. Då får den arbetssökande bara ett arbetstillstånd på sex månader, även om hen har blivit lovad en tillsvidareanställning. Det betyder i sin tur att det krävs ytterligare en ansökan efter sex månader, vilket alltså ytterligare riskerar att förlänga handläggningstiderna väsentligt. I Nexer Groups fall har företaget alltid erbjudit tillsvidareanställning efter sex månaders provanställning.

”Då skulle vi kunna tiodubbla arbetskraftsinvandringen; då skulle det hända grejer i Sverige på riktigt.”

Att handläggningstiden för ett arbetstillstånd inte längre kan garanteras – även om bolaget är certifierat - och att handläggningstiden kan bli ”allt från 4 veckor till 4 månader” är inte acceptabelt och har en förödande effekt på teknikbolagens rekrytering och konkurrenskraft, menar Lars Kry.

En större fråga

Det finns få ”nedsidor” med att åter snabba upp ärendena.

– Det handlar om den svenska konkurrenskraften. Om vi inte får hit talanger som skapar värden för bolag och skatteintäkter för Sverige så blir det en negativ spiral i landet, säger Lars Kry.

Han anser att det borde vara en enkel fråga för regeringen att lösa. Men det han verkligen skulle önska är att Ulf Kristersson ändrar fokus och i stället funderar på hur Sverige ska bli mer attraktivt för talanger från andra länder.

– Hur kan vi till exempel ordna med boende, marknadsföra Sverige på andra sätt och hjälpa medföljande? Jag tycker också att man ska titta på skattefrågan. Då skulle vi kunna tiodubbla arbetskraftsinvandringen; då skulle det hända grejer i Sverige på riktigt, säger han.

Dåligt rykte

Lars Kry varnar för att Sverige börjar få ett dåligt rykte. Visserligen är rättsskydd, vård och miljö fortfarande på pluskontot, men skatter, boende och inte minst handläggningen finns på minuskontot.

Ordets makt är stort, och det sprids på nätet.

– Det är fler som är oroliga i dag. Det vi hör är att de säger att det i Sverige tar tid och att det är krångligare. Och då tappar vi det, det är inget bra, vårt rykte naggas i kanten, säger Lars Kry.

– Från att det tidigare har fungerat väldigt bra, blir detta ett moment som kräver kommunikation med kandidater vi ska rekrytera. Det sprider sig i olika communities, så att Sverige inte blir första valet att flytta till för många specialistingenjörer, säger Patrick Hiller.