KOMPETENSKRISEN

Kompetensbrist fortsatt bromskloss — trots vikande konjunktur

Arkitekt- och ingenjörsföretagen behöver anställda med kompetenskrisen fortsätter. Bild: Isabell Höjman/TT

Trots att efterfrågan viker är kompetensbristen ett fortsatt stort problem för arkitekt- och ingenjörsföretagen. Det visar Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport.

Många av arkitekt- och ingenjörsföretagen ser en tydlig inbromsning av efterfrågan kopplad till konjunkturen. Det visar Innovationsföretagens senaste konjunkturrapport.

— Andelen företag som förväntar sig en ökad efterfrågan kommande halvår har halverats sedan i februari i år, säger Anders Persson, tillförordnad förbundsdirektör på Innovationsföretagen i ett pressmeddelande.

Det sämre läget till trots behöver omkring hälften av företagen ändå rekrytera cirka 3 500 personer de kommande sex månaderna. Arbetskraft som är svår att komma över på grund av den kompetensbrist som plågar branschen.

En situation som beräknas hålla tillbaka företagens tillväxt under kommande halvår.

— De innovativa arkitekt- och ingenjörsföretagen har möjlighet att öka takten i omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Men då måste de kunna nyanställa och växa. Varje gång ett innovationsföretag misslyckas med en rekrytering förlorar Sverige konkurrenskraft, skatteintäkter och fart i omställningen, konstaterar Anders Persson.