DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

H&M varslar i 69 butiker

En H&M-butik på Drottninggatan i Stockholm. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Ekonomi (TT)

Klädjätten H&M bekräftar för Ekot att ett varsel om uppsägning lämnats över till facket och Arbetsförmedlingen. Alla butiksmedarbetare kommer dock erbjudas fortsatt anställning i butik, enligt företaget.

Varslet berör 69 butiker med drygt 400 anställda, enligt Handelsanställdas förbund. Det är nästan hälften av butikerna i Sverige, rapporterar SR Ekot.

Anledningen är de utmaningar som klädhandeln möter vad gäller att få kunder till butikerna i konkurrens med e-handeln.

"Vi kommer se över vår nuvarande organisationsstruktur och bemanning i våra H&M-butiker i Sverige. Alla butiksmedarbetare i Sverige kommer erbjudas fortsatt anställning" skriver Anna Wittbjer på H&M:s pressavdelning till TT.

Oro bland anställda

Ett utskick om varslet gick ut till H&M-anställda onsdag morgon och sedan dess har flera hört av sig till facket.

– Oroliga medlemmar har hört av sig till våra fackliga rådgivare, men vi har inte så mycket att säga i nuläget, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Först när förhandlingar tar vid, både på lokal och central nivå, kommer det att klarna vad varslet innebär och om det också omfattar andra utöver Handels medlemmar, enligt Fritjof Carlsson-Brandt.

Anna Wittbjer skriver att H&M enligt lagen måste "lämna ett varsel till Arbetsförmedlingen med det uppskattade antalet medarbetare som eventuellt väljer att tacka nej till erbjudandet".

Hon fortsätter "Vi har påbörjat en dialog med facket och kommer att arbeta tillsammans för att utvärdera varje enskild butik utifrån ett medarbetare- och kundperspektiv. Då detta är en pågående förhandlingsprocess och av respekt för våra kollegor kommer vi inte dela med oss av någon ytterligare information".

Globalt sparpaket

I samband med den senaste delårsrapporten meddelade H&M att bolaget skulle lansera ett sparpaket på två miljarder kronor. På frågan från TT om den svenska verksamheten skulle omfattas, svarade vd:n Helena Helmersson:

– Ja, i och med att vi inte pratar om butiksledet utan mest den centrala organisationen och den största organisationen ligger i Sverige. Det är däremot för tidigt att säga något om antalet tjänster.

Anna Wittbjer uppger för TT att det inte handlar om att stänga butiker här.

"Beslutet att se över vår nuvarande organisation och bemanning i H&M-butiker i Sverige är inte kopplat till butiksstängningar" skriver hon i mejlet.