DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Efter TN:s artikel – Gränspolisen pudlar om stormning

”De har startat en utredning som jag önskar få återkoppling på”, säger lantbrukaren Mikael Gilbertsson om att Gränspolisen nu har bett om ursäkt för sitt beteende när de gjorde ett tillslag på företaget Stjernsunds gård. Bild: Kicki Nilsson/TT

Efter TN:s artikel om myndigheterna som stormade in hos lantbrukaren Mikael Gilbertsson har Gränspolisen nu bett om ursäkt. ”Det känns jättebra. Nu kan vi dra ett streck över det här”, säger Mikael Gilbertsson.

I går kunde Tidningen Näringslivet berätta att lantbrukaren Mikael Gilbertsson på Stjernsunds Gård nyligen utsattes för en omfattande kontroll från Arbetsmiljöverket, Skatteverket och ett flertal poliser.

Poliserna bar skyddsvästar och hade med sig hundar. Nu står det klart att det var Gränspolisen som tillsammans med de två andra myndigheterna gjorde tillslaget.

– Det berättade de inte ett ord om då. Ingen presenterade sig som gränspolis och de var mycket otrevliga och provocerade fram ilska hos mig. Det visar sig också att de hade haft med sig drönare, säger Mikael Gilbertsson till TN.

Efter TN:s avslöjande har nu Gränspolisen ringt upp Mikael Gilbertsson och bett om ursäkt för beteendet.

– Det känns jättebra att de bett om ursäkt och han som ringde var jättetrevlig så nu kan vi dra ett streck över det. De har startat en utredning som jag önskar få återkoppling på. Så här får det inte gå till och det är så klart bra om andra slipper drabbas på samma sätt.

Var en stickkontroll

Det var Daniel Nyman, gruppchef för Gränspolisen i Örebro, som hörde av sig till Mikael Gilbertsson.

– Om vi får in klagomål så kontaktar vi dem som klagar, säger han till Tidningen Näringslivet.

Han berättar att tillslaget gjordes inom ramen för en arbetsplatsinspektion och att det var en stickkontroll i syfte att leta efter svart utländsk arbetskraft. De hade ingen anledning alls att misstänka Mikael Gilbertsson eller Stjernsunds Gård för någonting alls.

– Nedslagen sker på slumpmässigt utvalda objekt efter de verksamhetsområden som EU har bestämt. Om vi får underrättelse om att en person finns på ett visst ställe så rör det sig i stället om en ”Inre utlänningskontroll” och det var det inte i det här fallet, säger Daniel Nyman.

”Det är inte tänkt att vi ska lämna något besök i ovisshet.”

Gränspolisen gör många arbetsplatsinspektioner likt denna – ibland flera gånger i veckan och de spänner sig över många olika branscher. Allt från byggarbetsplatser till städ, jordbruk och slakterier.

Men att bete sig otrevligt att inte berätta varifrån de kommer ingår inte i rutinerna, konstaterar Daniel Nyman.

– Snarare har vi syftet att skapa relationer med dem som vi besöker. Det är inte tänkt att vi ska lämna något besök i ovisshet. Därför är det viktigt att omhänderta klagomålet, säger han.