KOMPETENSKRISEN

Ny satsning ska lösa den lokala kompetensbristen

Emma Enström, projektansvarig för Unga Akademiker i Tranås.

Det lokala näringslivet och kommunen går samman för att hjälpa högskolestudenter att hitta kvalificerade jobb i hemorten. ”Företag hittar idag inte kompetensen de behöver”, säger Emma Enström, projektansvarig för Unga Akademiker i Tranås, till TN.

Majoriteten av Sveriges kommuner tampas idag med utflyttning bland unga. Nu tar Tranås United, ett bolag som samägs av det lokala näringslivet och kommunen, krafttag för att vända trenden.

I den nya satsningen Unga Akademiker får högskolestudenter hjälp med att hitta kvalificerade sommarjobb i hemorten. Enligt initiativtagaren, Birger Boström, näringslivschef för Tranås United, kommer resultatet bli en ”rikstäckande kompetensinjektion”.

– Tranås är som alla mindre orter utan universitet. Vi vill först att ungdomarna ska flytta iväg för att utbilda sig, men sen vill ju att de ska komma tillbaka, säger han och fortsätter:

– Genom att studenter jobbar hemma under sommaren får de in en fot i det lokala näringslivet och har efter examen koll på alla jobbmöjligheter i hemkommunen.

20 studenter har redan fått jobb

Efter ett år av uppstart är projektet nu igång. Hittills har 20 studenter fått jobb på bland annat Swedbank, Bosch, Ekonomibyrån och Strömsholmen. Enligt Birger Boström är det bara början. Planen är att hela Sverige ska kunna ansluta sig inom ett par år.

– På en mindre ort kan man säkert komma upp i ett hundratal matchningar. Det finns över 250 kommuner som saknar universitet så det kan bli många tusen sommarjobb, säger han.

Birger Boström.

Idén för Unga Akademiker kom till på en sommarfest, berättar Birger Boström. När han frågade en grupp ungdomar om deras sommarplaner var svaren att jobba i matbutik eller att klippa gräsmattor.

– Det är ju fine egentligen, men det kändes tråkigt att deras utbildning inte togs tillvara. Unga Akademiker leder till en “win-win-win”, säger Birger Boström.

Enligt honom gynnas företagen, kommunerna och ungdomarna.

– Ungdomen får ett spännande sommarjobb på hemorten. De lokala företagen knyter till sig unga talanger och kommunen kan visa sig attraktiv för viktig arbetskraft som leder till hemvändare på sikt, säger Birger Boström.

Viktigt verktyg mot kompetensbristen

Emma Enström, projektansvarig för Unga Akademiker i Tranås, är själv student och pluggar till vardags ”event management” i Varberg. Hon berättar att Unga Akademiker är ett viktigt verktyg för att möta bristen på kompetens.

– Många unga vill komma ut på arbetsmarknaden men vet inte hur de ska gå tillväga. Enligt min erfarenhet är det både svårt och tidskrävande att hitta jobb som student. Speciellt på högskoleprogram utan praktik, säger Emma Enström.

Enligt henne är detta mest viktigt för företagen.

– Företag hittar idag inte kompetensen de behöver. Speciellt i mindre städer är det vanligt att företag behöver anställa folk utan utbildning för att sedan lära upp dem på plats. Vi gör förarbetet för en rekrytering, säger Emma Enström.

Inför årets sommarjobb delade Unga Akademiker ut kataloger till företagen med presentationer om varje kandidat. Men redan till hösten lanseras en digital plattform där parterna själva skapar profiler. På hemsidan kommer det vara möjligt att filtrera utbudet efter egna preferenser, och både studenter och företag kommer kunna ta kontakt med varandra.

– I samband med pandemin är fler och fler intresserade av att bo i mindre städer. Vi vill ta till vara på det här och göra det så enkelt som möjligt för företag och studerande att veta vilka möjligheter som finns i hemkommunen. Vi ska bara trimma till det lite innan alla kommuner kan ansluta, sen borde alla ta chansen att gå med, säger Birger Boström.

Tranås United

Tranås United ägs av stiftelsen Tillväxt i Tranås. Stiftelsen ägs till lika delar av:

Tranåsbygdens näringslivsförening

Tranås handel

Tranås fastighetsägare för tillväxt

IF Metall Höglandet

Tranås hantverks- och småföretagarförening

Tranås kommun.