KRIGET I UKRAINA

Ukrainska Yuliia har redan jobb och bostad – ”Största hindret är staten”

”Jag har varit målare i nästan 17 år. Jag älskar att göra fint åt andra människor och se hur glada de blir. Jag kan inte tänka mig ett annat yrke”, säger Yuliia Shevtsova. Bild: Maria Eremo

I mars kom Yuliia Shevtsova och hennes dotter till Sverige från krigets Ukraina. 40 dagar senare hade hon fått en tillsvidareanställning på Örebro Måleri. ”Det känns jättebra här och jag känner mig redan som en i gänget”, säger hon till TN. Den största hindret har varit staten, menar arbetsgivaren.

– Jag grät när jag fick jobbet, säger Yuliia Shevtsova.

Hon tar emot på kontoret tillsammans med arbetsledare Andreas Lissmats från Örebro Måleri. Det har inte ens gått en månad sedan hon gjorde sin första dag på företaget, men ändå har mycket hunnit hända.

– Visst, det är väldigt bra här. Jag trivs på företaget och jag gillar ju mitt jobb, men mitt hjärta är krossat.

Hemma i Ukraina, närmare bestämt i den hårt drabbade staden Charkiv, finns Yuliia Shevtsovas make kvar. Så även hennes mamma. I hemlandet jobbade Yuliia Shevtsova tillsammans med sin man som är byggare och de har gjort många jobb tillsammans genom åren.

– Jag har varit målare i nästan 17 år. Jag älskar att göra fint åt andra människor och se hur glada de blir. Jag kan inte tänka mig ett annat yrke.

Det var också tack vare sin kompetens som hon kunde bli erbjuden ett jobb så pass snabbt. När hon kom till Sverige tillsammans med sin 25 år gamla dotter hade hon inga pengar. Allt de fick i mat- och klädesväg kom från volontärer.

– Jag bara sov och åt. Det var väldigt svårt att vara utan jobb.

Genom tips från andra på boendet Yuliia Shevtsova var på förstod hon att hon var tvungen att skriva en meritförteckning. När en volontär fick se hennes erfarenhet gick allt väldigt snabbt.

– Hon ringde Alexander som driver Örebro Måleri och jag fick komma och träffa honom.

Företaget betalar hyran

Yuliia Shevtsova fick jobb direkt. Dessutom kunde företaget hjälpa henne att hyra en egen lägenhet.

– Örebro Måleri betalar hyran åt mig i början och så får jag betala tillbaka till dem. De har köpt allt vi behövde åt mig och min dotter. Jag vill verkligen tacka Sverige och alla som har hjälpt oss.

Jobbet i sig är väldigt likt hur hon arbetade i Ukraina. Det är lite nya material att förhålla sig till.

– Men det är inga problem. Jag frågar om jag inte vet.

Arbetstillståndet har inte varit svårt att få, men däremot tog det lång tid. Cirka 30–40 dagar, men Andreas Lissmats tror ändå att det är något mer skyndsamt än vanligt.

Jag vill verkligen tacka Sverige och alla som har hjälpt oss.

– Det som har varit krångligt kring att anställa Yuliia är att all information från myndigheter är på svenska. Inte ens på engelska. Det ställer till det.

Om arbetstillstånd varit relativt enkelt att få har det varit desto mer utmaning med ett bankkonto.

– Det var tvärstopp hos flera banker. Till slut kunde vi lösa det genom företagets bank. Samordningsnummer ska enligt Yuliias tolk inte vara svårt att få så det är också snart på plats, säger Andreas.

Ansökan om samordningsnummer gjordes hos Skatteverket samma dag som Yuliia Shevtsova började på Örebro måleri. Hon fick då information om att det skulle ta mellan sex och åtta veckor att få det.

Staten det största hindret

Yuliia Shevtsova har en tillsvidareanställning och är jämlik med sina arbetskamrater. Från Örebro Måleris sida finns det inga hinder att anställa flyktingar, eller människor från andra länder över lag.

– Det största hindret är staten med alla dokument. Det ska inte behöva vara så krångligt, det försvårar i onödan. Vi skulle absolut göra om detta till hundra procent, det spelar ingen roll varifrån man kommer så länge man kan hantverket, säger Andreas Lissmats.

”Det största hindret är staten med alla dokument. Det ska inte behöva vara så krångligt, det försvårar i onödan”, säger Andreas Lissmats. Bild: Maria Eremo

Han nämner ödmjukhet, hur både han och kollegorna blir ledsna för Yuliia Shevtsovas skull. Trots att det är oerhört tufft att vara ifrån familjen i Ukraina känner hon en enorm lättnad av att vara oberoende, att kunna sköta sig själv.

– Jobbet gör ju att jag kan betala för mig. Det känns jättebra här och jag känner mig redan som en i gänget. Alla är snälla och pratar med mig och vi förstår varandra bra.

Men hon gråter när hon jobbar ensam.

– Jag kan inte lyssna på musik när jag jobbar, det blir för många minnen. Jag ringer min man flera gånger per dag, men jag vill vara nära honom och känna hans doft.

Andreas Lissmats lyssnar och nickar. Kan förstå.

– Hon har gett oss en större förståelse. Även de mest inbitna visar stor ödmjukhet. Dessutom har vi mycket att lära av hur målare jobbar i Ukraina. Vi har en förmåga att krångla till det i Sverige, det blir bra ändå. Utan allt krångel. Yuliia är snabb och duktig och hon får till fina ytor med bara roller, säger Andreas Lissmats och skrattar.