FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Så ska ukrainare få toppjobb i rekordfart – 142 techbolag i kö

”För oss är det jätteviktigt att vi i första hand tar reda på hur vi på bästa sätt kan stötta Ukraina och dem som kommer hit”, säger Lotta Wessfeldt. Bild: Adam Ihse/TT, pressbild

På bara tre veckor har 142 tech-bolag anmält intresse för att matchas med ukrainska sökanden. Och siffran ökar stadigt. Ideon Science Parks matchmaking-system ser ut att bli en veritabel succé. Tillförordnade vd Lotta Wessfeldt vill hjälpa till både på kort och lång sikt – även efter kriget.

Ideon Science Park finns i Lund, men samarbetar genom Sweden ICT med ett antal andra stora science parks i Sverige för att marknadsföra Sverige som en stark ICT-nation (Information and Communication Technology), berättar tillförordnade vd Lotta Wessfeldt.

– Bolagen som vi har i våra miljöer är framför allt utvecklingsbolag inom teknik och alla efterfrågar stor kompetens och mycket talanger inom programmeringsområdet.

Enligt Lotta Wessfeldt är prognosen att Sverige kommer att sakna 70 000 programmerare till år 2024.

– Så vi kan aldrig tillgodose behovet. Men ett sätt är internationellt visa att Sverige är en stark ICT-nation.

Vinnova-finansierat

En av de aktiviteter som gruppen av science parks har gjort är att ta fram ett matchningsverktyg för att matcha internationella kandidater med svenska kunskapsintensiva teknikföretag. Detta görs inom ramen för Switch to Sweden, som är ett Vinnova-finansierat projekt. I matchningsverktyget kan en kandidat lägga in sitt cv och företag lägga in annonser med lediga tjänster. På så sätt förenklas processen med att både söka jobb och nya medarbetare.

– Vi har utvecklat verktyget under ett par års tid och bland annat använt det under det digitala eventet Sweden Innovation Days på världsutställningen i Dubai, säger Lotta Wessfeldt.

Ju bättre band och relationer vi kan bygga upp med ukrainska medborgare, desto lättare kan vi ha att hjälpa dem att återuppbygga sitt land.

När kriget i Ukraina bröt ut och flyktingarna började komma till Sverige uppstod idén om att använda matchningsverktyget på ett nytt sätt. Tekniken fungerade, men frågan var om det var en bra idé. Lotta Westfeldt berättar att Ideon först drog sig för att använda den mot ukrainska flyktingar – mest för att hon själv och andra var rädda för att det skulle uppfattas som att bolagen försökte utnyttja utsatta flyktingarnas situation.

– Vi visste inte behovet och vi visste inte vad ukrainarna faktiskt efterfrågade när de kom hit. För oss är det jätteviktigt att vi i första hand tar reda på hur vi på bästa sätt kan stötta Ukraina och dem som kommer hit.

– Men sedan fick vi mejl både från individer och bolag som ville ha jobb. Vi bestämde oss för att testa. Och då fick det ett jättegenomslag!

Lotta Wessfeldt säger att det finns många företag, inte minst i MalmöLund-regionen, där hon själv verkar, som funderar på hur de kan hjälpa till. Att delta i Switch to Sweden för ukrainare blev ett sätt.

Mjukvaruutvecklare mest efterfrågade

I skrivande stund, tre veckor efter lanseringen, har alltså 142 bolag i hela landet anmält sig och 102 sökanden. Det som efterfrågas mest av företagen är mjukvaruutvecklare. Hittills har elva matchningar skett, men Lotta Wessfeldt menar att det kommer fler.

– Vi är bara i början, säger hon.

Lotta Wessfeldt konstaterar att även om en person blir anställd i Sverige är många av jobben sådana att det går att arbeta från andra länder. Därför finns det en möjlighet att den ukrainska flykting som blir anställd i Sverige kan behålla sitt jobb och sin inkomst när hen kommer tillbaka till Ukraina efter kriget.

– Det känns fantastiskt fint att kunna göra något här och nu. Men vi tänker ju också på längre sikt att ju bättre band och relationer vi kan bygga upp med ukrainska medborgare, desto lättare kan vi ha att hjälpa dem att återuppbygga sitt land.

– Vi vill göra skillnad och det är så vi kan göra det, säger Lotta Wessfeldt.