KOMPETENSKRISEN

Gröna Lunds restaurangskola för nyanlända startar igen

Kockar på Gröna Lund. Foto: Parks and Resorts

29 elever ska gå en elva veckor lång utbildning i matlagning och servering. Det är Gröna Lund som arrangerar utbildningen och som sedan erbjuder eleverna jobb.

Kompetensbristen i besöksnäringen är stor. Och värre har det blivit efter pandemin, när många har skolat om sig och försvunnit till andra branscher. Det konstaterar Gröna Lund i ett pressmeddelande.

Men för någon vecka sedan började nya elever, som alla är nyanlända eller står långt från arbetsmarknaden, på Gröna Lunds restaurangskola, som fick pausa under pandemin.

– Det är ingen hemlighet att alla i besöksnäringen skriker efter restaurangpersonal, såväl kockar som kallskänk, köksbiträden och servis. Dessutom har vi som privat aktör en möjlighet att vara med och hjälpa personer som annars har svårt att komma ut i arbetslivet. Vår restaurangskola är helt enkelt en riktig win-win-situation, säger säger Samuel Cabrera, kökschef på Gröna Lund, i pressmeddelandet.

Restaurangskolan är ett samarbete med Stockholms Stad. Utbildningen pågår mellan 7 februari–22 april på Gröna Lund och går att kombinera med SFI (svenska för invandrare), skriver Gröna Lund.

Pressmeddelande: Gröna Lunds restaurangskola tillbaka efter pandemin