KOMPETENSKRISEN

Larmet: Kompetensbristen inom it förvärras

Den stora bristen på it-kompetens får allt fler företag att anlita arbetskraft i andra länder. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bristen på it-kompetens är större än någonsin och lönerna skjuter i höjden. ”I dag får man betala oerhört mycket pengar för någon som inte är speciellt duktig”, säger Johan Liljelund på techbolaget Danads.

It-branschen har sedan millennieskiftet larmat om kompetensbristen, framför allt när det gäller utvecklare, men enligt Johan Liljelund, teknikchef och vice vd på Danads har läget på senare tid blivit värre.

– För 20 år sedan var det mycket lättare att hitta folk, och relationen mellan kompetens och lön var en helt annan. I dag får man betala oerhört mycket pengar för någon som inte är speciellt duktig, säger han till SvD.

Om utvecklingen fortsätter kommer det 2024 att saknas 70 000 personer inom techsektorn, enligt branschorganisationen TechSverige. Bristen drabbar även industrin vilket leder till minskade investeringar i Sverige, enligt Frida Andersson, specialist på kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

– Många bolag ingår i globala koncerner och de flesta kommer tyvärr inte att satsa på att expandera i Sverige. Åtta av tio av våra medlemmar säger att de lider av kompetensbrist, och en tredjedel säger att det hämmar utvecklingstakten, säger hon.

Den stora bristen på it-kompetens får allt fler företag att anlita arbetskraft i andra länder. Danads kontrakterar idag 110 utvecklare i Ukraina, berättar Johan Liljelund.

– I Sverige kan det ta fyra månader att hitta en utvecklare. De gamla öststaterna har bra, välutbildade människor och de får bra stöttning av staten som ser det som en viktig del av näringslivet.

SvD: Skyhög lön även-för nån som inte är särskilt bra