DET SVENSKA SKATTETRYCKET
Regeringen vill förenkla kritiserat regelverk – lägre skatt för fåmansbolag
Färre krav och mer utdelningsutrymme för fåmansföretagare. Detta vill regeringen se i samband med sin reformering av entreprenörsskatten. ”Vi behöver fler företag som växer”, säger finansminister Elisabeth Svantesson.
Regeringen går vidare med förändringar av 3:12-regelverket, även kallat entreprenörsskatten. Enligt den lagrådsremiss som väntas beslutas den 22 maj, kan omkring 60 000 företagare få sänkt skatt när regelverket förenklas.
– För att få fart på svensk tillväxt och bygga Sverige rikt behöver vi fler företag som växer och stannar i Sverige. Med förslaget får 60 000 företagare sänkt skatt och regelbördan minskar med upp till en tredjedel. Att förenkla och förbättra för företag är en viktig del i att stärka svensk konkurrenskraft, säger finansminister Elisabeth Svantesson till TN.
Regeringens förslag innebär bland annat att de nuvarande två reglerna för gränsbelopp bakas ihop till en, och att helägare av bolag garanteras ett lågbeskattat utdelningsutrymme som är 100 000 kronor högre än i dag.
Dessutom tas vissa krav bort, vilket gör att fler delägare än tidigare kan räkna fram ett lönebaserat utdelningsutrymme. Flera av förslagen bygger på en utredning som presenterades sommaren 2023.
3:12-reglerna är centrala för beskattningen av fåmansbolag och har länge kritiserats av näringslivet för att vara komplexa och svårtillgängliga.
Fredrik Carlgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv har tidigare lyft fram behovet av att ta bort krångliga krav, som kapitalandels- och löneuttagskraven, och att höja grundbeloppet, något som nu föreslås bli verklighet.
Samtidigt ifrågasätts vissa antaganden i utredningens konsekvensanalys. Därför redovisade Svenskt Näringsliv en egen analys som visade att effekterna kan vara mer begränsade än vad utredningen angav.
Skattebortfallet av förslaget beräknas uppgå till omkring en miljard kronor årligen. Men enligt Elisabeth Svantesson kan förändringen på sikt ge betydligt högre skatteintäkter genom ökad tillväxt. Hon pekar på att en halv procentenhets högre BNP kan ge 15 miljarder kronor i ökat reformutrymme.
– Att påverka tillväxten är det viktigaste vi kan göra nu, säger finansministern till DN.
Förslaget förväntas förhandlas med Tidöpartierna inför höstbudgeten. Socialdemokraterna har varit kritiska och menar att förslagen i högre grad gynnar män och höginkomsttagare, eftersom dessa grupper är överrepresenterade bland ägare av fåmansbolag. Elisabeth Svantesson tillbakavisar att lagstiftningen skulle gynna en viss kategori.
– Små och växande företag är motorn i svensk ekonomi. De skapar jobb, driver innovation och bygger välstånd. För att säkra tillväxten får inte krångliga regler stå i vägen. Det här förslaget är ett viktigt steg för att göra det enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige, säger till TN.
Dagens Nyheter: Regeringen föreslår sänkt skatt för fåmansföretag