AVTALSRÖRELSE

Hamnfacket trappar upp konflikten i hamnarna

Bild: Johan Nilsson/TT

Hamnarbetarförbundet har utökat sitt konfliktvarsel i hamnarna. Det handlar dels om fler strejker, dels om sympativarsel mot bemanningsföretag.

Det var på måndagen som Hamnarbetarförbundet först varslade om konflikt. Då gällde varslet bland annat en strejk under sex timmar den 21 maj.

– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, sa Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson till Arbetet i samband med att det första varslet presenterades.

Och redan på tisdagen varslade fackförbundet om utökad konflikt. Varslet riktar sig mot tolv medlemsföretag i Sveriges Hamnar. Omfattningen varierar på respektive företag, men innebär bland annat total arbetsnedläggelse samt blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning. När åtgärderna träder i kraft är också varierande beroende på företag, men startar tidigast den 22 maj klockan 9.

Dessutom varslar Hamnarbetarförbundet om så kallade sympatiåtgärder mot ett antal bemanningsföretag som verkar i de svenska hamnarna. I sina varsel skriver Hamnarbetarförbundet bland annat att: ”Sympatiåtgärden innebär blockad av uthyrning av personal från angivna bemanningsföretag till något av Sveriges Hamnars medlemsföretag för att utföra hamn- och stuveriarbete eller närliggande arbetsuppgifter under all tid som omfattas av stridsåtgärder i primärkonflikten på den specifika arbetsplatsen”. Det innebär att syftet är att hindra företagen som är uttagna i primärkonflikten att hyra in annan personal när den ordinarie personalen går i strejk. Sympativarslet träder i kraft samtidigt som den första strejken börjar, alltså 21 maj klockan 12.

Även Transportarbetareförbundet har, som TN tidigare har skrivit om, varslat om konflikt i de svenska hamnarna. Varslen är inte samlade och fackförbunden har ställt olika krav. Det gör situationen extra komplicerad.

– Medlemsföretagen sitter i en ohållbar situation när de får varsel om strejk från två olika fackföreningar, som vill två olika saker. Det hamnarna behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, särskilt i en tid av oro och ett sämre säkerhetsläge, sa Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, som är en del av Transportföretagen, i samband med att de första varslen.