BROTTEN MOT FÖRETAGEN
Larmet: Så många företagare lägger ned på grund av brott – ”Uppseendeväckande”
Kriminaliteten slår allt hårdare mot det svenska företagandet, visar nya siffror från Entreprenörskapsforum. Nybildade företag är särskilt drabbade och många väljer att avsluta verksamheten efter att ha utsatts för brott. ”En uppseendeväckande hög andel”, konstaterar Pontus Braunerhjelm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum.
Enligt den senaste rapporten från Global Entrepreneurship Monitor (GEM), världens mest omfattande studie om entreprenörskap, har nyföretagandet minskat i hela landet.
Bakom utvecklingen ligger flera samverkande faktorer, bland annat en svag konjunktur, avskaffade pandemistöd och en ökad upplevd brottslighet riktad mot företagare.
Brottsligheten påverkar nu starkt det svenska företagandet.
Många nybildade företag avslutas efter att ha utsatts för brott.
Trenden visar att särskilt kvinnor blivit allt mindre benägna att starta nya företag.
Ungefär 30 procent av brottsutsatta entreprenörer väljer att lägga ned verksamheten.
Den ökade kriminaliteten leder också till ökad rädsla och minskad investeringsvilja.
Politiker och experter varnar för att samhället måste agera snabbare mot brott riktade mot företag.
Under 2024 uppger 8,4 procent av den vuxna befolkningen att de driver ett företag – en minskning från 9,2 procent året innan. Särskilt märkbart är tappet bland kvinnor, där andelen nyföretagare sjunkit till 6,2 procent.
Även det etablerade företagandet minskar, liksom andelen svenskar som uppger att de har för avsikt att starta företag, den nivån är nu nere på tio procent.
– Efter en treårsperiod där vi sett en ökning av företagandet såg vi förra året en klar försvagning av viljan att starta och driva företag. Den trenden ser vi inte i de länder vi jämför med i undersökningen. Den här minskade viljan att starta företag är tydligast bland kvinnor, konstaterade Andreas Broström, vd på Entreprenörskapsforum på ett seminarium.
Svenskarnas tro på sin förmåga att lyckas som entreprenörer sjunker också, visar rapporten. Endast 46 procent anser sig ha tillräcklig kunskap för att starta företag, och upplevda affärsmöjligheter i närområdet har minskat för tredje året i rad.
– Här har vi sett en stark utveckling i Sverige sedan 2001 men den kurvan viker nu nedåt, medan det i länder som Storbritannien och USA är en motsatt trend, sa Andreas Broström.
”Uppseendeväckande högt”
I en särskild satsning har Entreprenörskapsforum tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola inlett ett forskningsprojekt som undersöker sambandet mellan kriminalitet och företagsutveckling. I årets svenska GEM-enkät som besvarades av 5 000 personer inkluderades därför frågor om kriminalitetens påverkan.
Studien pekar på att kriminalitetens konsekvenser kan bli långtgående med minskad investeringsvilja, färre företag, svagare innovationskraft och ökade kostnader för samhällets institutioner.
Särskilt nybildade företag drabbas hårt. 26 procent av de tillfrågade entreprenörerna som nyligen startat en verksamhet uppger att brottslighet haft negativ påverkan på deras verksamhet, och drygt 20 procent menar att den hindrat investeringar eller expansion. Bland etablerade företag är motsvarande siffror 16 respektive 10 procent.
GEM visar också att bland de entreprenörer som utsatts för brott har drygt 30 procent valt att avsluta sin verksamhet – vilket är en ”uppseendeväckande hög andel”, konstaterade Pontus Braunerhjelm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och professor vid KTH och BTH.
Rädslan för att misslyckas har också ökat kraftigt bland dem som drabbats av brott. Andelen nyföretagare som avstår från att starta nya bolag på grund av denna rädsla har stigit från cirka en tredjedel till hela 54 procent. Bland etablerade företagare är motsvarande ökning 15 procentenheter.
– Det är såklart väldigt allvarligt. Vi ser samma mönster i våra undersökningar där ungefär 60 procent av företagarna uppger att de är oroliga för att utsättas för brott, och 40 procent säger att de har utsatts. Tio procent säger att de överväger att sluta med företagande på grund av brott, eller flytta verksamheten, sa Magnus Lindgren, generalsekreterare på Stiftelsen Tryggare Sverige som var inbjuden till seminariet.
”Slår mot samhällskontraktet”
Samtidigt visar siffrorna att endast omkring 40 procent av företagarna anser att regeringen prioriterar brott riktade mot näringslivet. En fjärdedel håller inte med, medan resten är neutrala eller osäkra.
Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att Sverige måste ta ett större grepp om den här frågan. Det går inte att låta brottslingar komma undan och ju längre problemen tillåts fortgå, desto svårare blir det att vända utvecklingen.
– Ambitionsnivån måste höjas. Vi kan inte låta brott mot företag passera. Det tär på samhällskontraktet, och man slutar polisanmäla för att man anser att det inte är någon idé. Sedan kanske man slutar att rösta i val. Det är allvarligt med en utveckling som leder till att ”man sköter sig själv”, sa Ulrika Liljeberg.
Tobias Adielsson, näringspolitisk expert på organisationen Företagarna, konstaterar att politiken nu är bättre på att uppmärksamma brott, men att just brott mot företag faller mellan stolarna.
– Politiken lyfter till exempel fram bedrägerier mot äldre, men man missar brott och bedrägerier mot småföretagare som många ligor fokuserar på. De upplever att de inte får någon hjälp, konstaterade Tobias Adielsson.
En undersökning av Svenskt Näringsliv från 2022 visar att mer än vartannat företag har drabbats av brott. Ofta vid upprepade tillfällen. Brottslighetens kostnader uppskattas till cirka 100 miljarder kronor per år visar undersökningen.
GEM-undersökningen
GEM startades 1999 med tio medverkande länder vilket gör GEM till världens längsta (och största) pågående forskningsstudie om nivåer av entreprenöriell aktivitet. Under de dryga 25 år som gått sedan starten har undersökningen vuxit och omfattar i år 51 länder. Tillsammans utgör de över 63 procent av världens befolkning och 77 procent av global BNP.
Källa: Entreprenörskapsforum