TULLKRIGET
Larmet: Därför slår tullarna hårdare än du tror – ”Liknande pandemin”
USA:s tullar riskerar att påverka fler än bara exportföretag. Leveranskedjor och underleverantör är särskilt sårbara, varnar Theodora Papadimitropolou på data- och analysföretaget Dun & Bradstreet. ”Även om ett företag inte direkt handlar med exempelvis Kina eller USA, kan deras leverantörers leverantörer göra det”, säger hon till TN.
Data- och analysföretaget Dun & Bradstreet har information från cirka 600 miljoner företag runtom i världen. De har analyserat vad den senaste tidens ändrade handelspolitik med ökade tullar får för konsekvenser för svenska företag.
Det är framför allt problem i leveranskedjorna som bör oroa företagen, snarare än den direkta exporten, menar Theodora Papadimitropolou, produktchef för tredjepartsrisker på Dun & Bradstreet.
– Mycket av det som rapporterats om i media handlar om hur den direkta exporten kommer att påverkas. Men, man måste titta bredare på det här för att kunna förstå konsekvenserna av tullarna, säger hon och fortsätter:
– Om vi tar halvledare som exempel, där det kan finnas flera leverantörer bakom en enskild komponent. Och den här nya handelspolitiken kan komma att störa många leveranskedjor. Det är möjligt att vi kommer att se liknande effekter som vi såg under pandemin. Att det blir försenade leveranser men också brister på vissa komponenter och att priserna börjar gå upp för att kunna möta de här utmaningar som finns.
Branscherna som påverkas mest
Dun & Bradstreet pekar ut läkemedelsindustrin, stålindustrin, och bilindustrin som de mest sårbara. Dels för att Donald Trump aviserat högre tullar på de två sistnämnda, dels för att det är branscher som är beroende av globala leveranskedjor.
Att den svenska bilindustrin drabbas hårt av tullarna är något som Tidningen Näringslivet tidigare har rapporterat om. Efter Trumps besked om 25-procentiga tullar på alla bilar och bildelar meddelade Volvo att de kommer flytta viss produktion till deras fabrik i South Carolina.
Något som kan få direkt negativ effekt på svenska underleverantörer.
– De är ofta väldigt sårbara då de är beroende av få kunder. Och det kommer att bli en utmaning för bilindustrin eftersom tillverkarna är beroende av många olika komponenter som ofta är svåra att få tag i. Om det redan finns brister kan det innebära ytterligare svårigheter i leverantörsleden som kan drabba hela industrin väldigt hårt, säger Theodora Papadimitropolou.
Så blir du mindre sårbar
Hur stora effekterna kommer att bli är svårt att förutsäga enligt Theodora Papadimitropolou, eftersom det hela tiden kommer nya besked i tullfrågan från Vita Huset.
Men hon råder företagen att se över sina leveranskedjor och se till att inte vara för beroende av vissa specifika delar av världen.
– Företagen måste vara mer proaktiva när det gäller riskhantering. Många företag har inte koll på hela leverantörskedjan idag. Man måste göra en riskanalys för vad det innebär att ha till exempel 20–30 procent av sin leverantörskedja i Sydostasien, där osäkerheten är extra stor just nu, säger Theodora Papadimitropolou.
Hon lyfter också att handelspolitiken på sikt kan skapa ytterligare utmaningar, med både direkta och indirekta konsekvenser för företags försörjningskedjor och riskexponering.
– Tittar man i spåkulan behöver företag inte längre bara förhålla sig till tullar och logistikflöden, utan även till regleringsrisker, sanktioner och snabbt skiftande geopolitiska allianser. Det räcker inte att tänka binärt – även om ett företag inte direkt handlar med exempelvis Kina eller USA, kan deras leverantörers leverantörer göra det.
Indirekta beroenden kan därmed bli en svag punkt, särskilt när kritiska komponenter eller råvaror passerar genom högriskområden, menar hon.
– På sikt handlar det alltså inte bara om att minimera störningar, utan också om att rusta sig för nya krav från lagstiftare, kunder och investerare. Företag behöver gå från att fråga "vem köper vi av?" till "vad bygger vi vår affär på – och hur robust är det mot globala förändringar?”, avslutar Theodora Papadimitropolou.