EU:S FRAMTID

EU-basen: Vi måste bli bättre och snabbare

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller tal inför EU-parlamentet i Strasbourg. Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Europa måste satsa mer på forskning och utveckling, manar EU-kommissionen som vill ha högre målsättning för att möta konkurrensen.

– Andra är snabbare, varnar Ursula von der Leyen inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Bättre långsiktig konkurrenskraft i EU är rena ledordet för Sveriges pågående ordförandeskap i EU:s ministerråd. Nu får man också draghjälp av EU-kommissionen.

På torsdagen samlas kommissionen för ett högst ovanligt andra sammanträde under den här veckan, framför allt för att slå fast tunga förslag om grönare industri och nödvändiga råmaterial. Men man ska också presentera en långsiktig konkurrensstrategi och uppmärksamma inre marknadens 30-årsjubileum. Här finns mycket kvar att göra, anser kommissionsordförande von der Leyen.

– Om vi fördjupar den ännu mer kan vi få loss upp till 700 miljarder euro (nästan 8 000 miljarder svenska kronor), säger hon i en debatt i EU-parlamentet inför nästa veckas EU-toppmöte.

Vill satsa på forskning

En åtgärd på gång är att tillsammans med det svenska ordförandeskapet driva på vid nästa veckas toppmöte för att EU-länderna ska höja sin målsättning om att lägga minst tre procent av sin BNP på forskning och utveckling till år 2030.

– Vi kommer närmare, men det går väldigt väldigt långsamt. Och det räcker inte. Andra är snabbare och sover inte heller, varnar von der Leyen.

För att minska byråkratin utlovar kommissionsbasen också ett konkret förslag i höst för att ta bort minst 25 procent av alla redovisningskrav.

Protektionism?

Ursula von der Leyen var i förra veckan i USA för att träffa president Joe Biden och anser sig nu har rett ut många av de frågetecken som funnits från EU-håll kring följderna av USA:s stora gröna stödpaket, Ira.

Men hon är samtidigt noga med att påpeka vad EU fortsatt behöver göra för att underlätta för grön industri på hemmaplan. Enklare tillståndsprocesser, skattelättnader, bättre tillgång till investeringar och mer flexibelt statsstöd utlovas för både den gröna industrin och framtagandet av de sällsynta och nödvändiga råmaterial som behövs till batterier och liknande.

År 2030 är målsättningen att 40 procent av EU:s behov av både den gröna tekniken och råmaterialet ska komma från EU – något som dock lett till kritik om europeisk protektionism.

Fast det håller inte von der Leyen med om.

– Det finns inte en enda del i det här som är protektionistisk, sade hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP tidigare i veckan.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

EU-kommissionen håller på torsdagen för ovanlighetens skull ett andra veckosammanträde den här veckan, för att färdigställa en rad tunga förslag.

Det handlar främst om övergången till utsläppsfri industri och hur den kan stöttas samt om tillgången till viktiga råmaterial. Dessutom väntar en strategi för EU:s långsiktiga konkurrenskraft och kommissionens planer för den inre marknaden, som i år fyller 30 år.

Förslagen väntas bli presenterade på presskonferenser i Bryssel av kommissionens tre exekutiva viceordföranden Frans Timmermans, Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis.

En första diskussion om innehållet väntas sedan när EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till ordinarie toppmöte i Bryssel nästa vecka, den 23-24 mars.