FRAMTIDENS PENSIONER

LO-basen: Höj den allmänna pensionen

LO:s ordförande Susanna Gideonsson vill höja den allmänna pensionen. Arkivbild. Bild: Duygu Getiren/TT

Pension (TT)

Höj pensionen och pausa den planerade höjningen av den så kallade riktåldern. Det kräver LO-ordföranden Susanna Gideonsson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Gideonsson konstaterar att Sveriges pensionssystem inte fungerar och allra sämst anser hon att läget är för LO:s medlemmar.

"Hårdast drabbade av dessa uppenbara brister är kvinnor i arbetaryrken, som bara får ut hälften i pension jämfört med män i tjänstemannayrken, trots att de arbetat under ett helt yrkesliv", skriver LO-basen.

Hon välkomnar förslaget om mer pengar till dem med garantipension och införandet av trygghetspension men anser att det inte håller "att lappa och laga med reformer som riskerar att ryckas upp vid ett maktskifte".

Gideonsson håller de sex partierna i pensionsgruppen ansvariga för det hon kallar "systemhaveri" och kräver en höjning av pensionerna. "Den allmänna pensionen ska vara åtminstone 62 procent av lönen" och "pensionsavgifterna måste höjas", skriver hon.

LO-basen vill också pausa den stegvisa höjningen av pensionsåldern – där den så kallade riktåldern enligt ett förslag ska höjas från 65 år till 66 år 2023.

En tredje punkt på LO:s lista är insatser för bättre arbetsmiljö och förbättrad sjukförsäkring.