KÄRNKRAFTENS FRAMTID

EU-beslut om kärnkraft kan dröja

Kärnkraftverket i Tihange i Belgien. Arkivfoto. Bild: Yves Logghe/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Är kärnkraft och naturgas klimatmässigt hållbart? Svar kommer från EU – men kanske först i januari, enligt industrikommissionären Thierry Breton.

Striden om hur energikällorna ska klassas i EU:s så kallade gröna taxonomi väcker gräl både mellan och inom en lång rad EU-länder, inklusive Sverige.

Ett förslag från EU-kommissionen har väntats till på onsdag, den 22 december. Franske ledamoten Breton flaggar dock för att det dröjer ett tag till.

– Vi behöver tio dagar eller två veckor till för ytterligare konsultationer. Jag hoppas att vi i mitten av januari kan lägga fram vårt förslag, sade Breton i en intervju med tyska tidningen Die Welt i helgen.

Något officiellt besked om när förslaget ska läggas fram finns dock fortfarande inte.

Kampen om taxonomin bidrog till att EU-ländernas stats- och regeringschefer i torsdags inte kunde enas om ett gemensamt uttalande om energiläget vid sitt toppmöte i Bryssel. Länder som Tjeckien och Polen trycker hårt för att klassificera kärnkraften som hållbar, medan framför allt Österrike och Luxemburg lika envist håller emot.

I Sverige har diskussionen skapat ilskna miner i EU-nämnden där M, KD, L och SD vid upprepade tillfällen krävt att regeringen ska kalla kärnkraften för hållbar.

Wiktor Nummelin/TT