CORONARESTRIKTIONERNA

Nytt rekord i coronasmittade i Australien

Vaccinkö i Sydney i Australien. Arkivbild Bild: Dan Himbrechts AP/TT

Australien (TT-Reuters)

Australien har slagit nytt rekord i antal covid-19-smittade, med 914 nya fall på ett dygn. Det innebär att det just nu finns 12 000 personer med konstaterad covid-19 i landet.

Samtidigt bekräftar landets premiärminister Scott Morrison strategin som säger att det kommer finnas smittskyddsrestriktioner tills dess att 70 procent av befolkningen är fullvaccinerad.

I dagsläget är omkring 30 procent av invånarna över 16 år vaccinerade fullt ut, enligt landets hälsodepartement.

Flera delstater i södra och östra Australien – New South Wales, Victoria och huvudstadsområdet – är sedan den så kallade deltavarianten satt fart på smittspridningen till stora delar nedstängda. Omkring 25 miljoner australier, motsvarande 60 procent av befolkningen, bor i områden med hårda restriktioner.

Hundratals personer har under helgen gripits i samband med våldsamma upplopp i protest mot nedstängningarna i storstäder som Melbourne och Sydney. I Melbourne använde polis pepparsprej för att skingra folkmassorna.

Australien har under pandemin registrerat 981 döda med covid-19-infektion och totalt 44 000 bekräftade fall av covid-19.