CORONARESTRIKTIONERNA

Krisvana greker: Pandemin ger nya möjligheter

Evangelia Fotaki tycker att pandemin har varit tuffare än den långa ekonomiska krisen som plågat Grekland. Men det har inte hindrat henne från att öppna en ny klädbutik i Rhodos gamla stad. Bild: Henrik Montgomery/TT

Grekland (Rhodos, TT:s utsända)

Luttrade av krisåren väljer många grekiska företagare att se möjligheter i stället för hinder i pandemin. ”I svåra tider är det bästa man kan göra att våga testa nya saker”, säger butiksägaren Evangelia Fotaki.

Hur förändras en människa av fjorton månader av pandemi och två nedstängningar? För Jacob Hatjantonis har det inneburit 15 kilo extra på vågen – men han står också i begrepp att köpa livets första mobiltelefon.

– Det är fantastiskt! Jag känner mig sprudlande, inte alls som 64, säger han till TT:s utsända på Rhodos.

– Tidigare har jag inte känt ett behov av kunna bli nådd överallt. Men det är nya tider nu. Nya tider och nya möjligheter.

Hatjantonis beskriver mobiltelefonen som den andra stora förändringen i sitt liv. Den första var när han vågade lämna jobbet som kemist för att leva på sin konst. Nu har han drivit butik i Rhodos stad i 30 år och den är fylld av handmålade lädersandaler, väskor och stenar. Penseln lämnar bara handen när en av kvarterets katter vill smaka på den torrfodersbuffé som han förvarar i plastsäckar framför arbetsbänken.

Förutom de fyrbenta besökarna är det framför allt turister som hittar hit. Och när coronaviruset fick världen att stänga var det förstås oundvikligt att konsekvenserna skulle bli tuffa på en ö där det mesta kretsar kring turism.

– Först den ekonomiska krisen och nu det här. Det är som en förbannelse, säger Rhodos vice borgmästare Konstantinos Taraslias.

Ingen choklad

Hatjantonis vill knappt tänka på förra sommaren, då försäljningen gick ner med 60 procent. Han kapade kostnader, tvingades sparka sina anställda och några nya kläder eller utemiddagar har det inte varit tal om sedan dess. Men mat hemma har Hatjantonis vägrat att spara in på – vilket enligt honom förklarar de extra kilona.

– Men nu har jag inte ätit choklad på två veckor. Jag ska snart till fastlandet för att träffa mitt åtta månader gamla barnbarn för första gången, säger han.

– Han ska döpas, så jag vill vara i form. Det är mitt första barnbarn, men vi har bara setts på videosamtal.

Trots att betydligt färre turister än vanligt hittade till Rhodos förra året klarade sig Hatjantonis företag. Räddningen var att han redan hade börjat sälja sina alster via Facebook. Nu har han insett att internet kanske inte är så dumt ändå. Det är här mobiltelefonen kommer in i bilden, tanken är nämligen att starta nätbutik och då tror Hatjantonis att den kommer att behövas.

– Jag har aldrig pratat med så många människor på Facebook som under pandemin. Vi greker är väldigt sociala, men har aldrig varit särskilt bra på teknologi, säger han.

– Men nu har till och med gamlingar behövt lära sig datorer och smarta telefoner. Och jag har insett att jag måste byta taktik och skynda på med webbshoppen. Jag tror att något bra kan komma ut av allt det här.

"Värre än krisåren"

Samma tankegångar finns hos 50-åriga Evangelia Fotaki. Medan flera av grannarna längs med Rhodos gamla stads en gång så livliga turiststråk har tvingats bomma igen har hon öppnat ännu en butik fylld av blåvita blusar och tunikor i mjukaste linne.

– Den ena har jag haft i 17 år. Den andra öppnade jag för fem dagar sedan, säger hon.

– Förra året var fruktansvärt på grund av covid, mycket värre än finanskrisen. Men vi har vant oss vid svårigheter och jag tror att det bästa i sådana här situationer är att våga testa nya saker.

Eftersom många människor suttit hemma under lång tid tänker Fotaki att de har pengar att spendera. Dessutom har butikshyrorna sänkts i covidkrisen, vilket ytterligare talade för en expansion.

– Vi är ett familjeföretag, så jag behöver inte heller tänka på att betala ut lön.

Många på Rhodos jobbar sju-åtta månader under högsäsong och lever på pengarna resten av året. Fotaki gör olivolja under vintern, men det är framför allt sommarens inkomster som är viktiga. Trots att stora delar av stadens gränder fortfarande ligger öde känner hon sig hoppfull.

– Så är det alltid i början. Jag hoppas på en fantastisk sommar, säger hon.

– Jag har snart tid för vaccinering och är inte rädd för att bli sjuk. Jag har vilat alldeles för mycket under pandemin. Nu är det slut med det. Nu kör vi.

Frihet på havet

En stenkast från Mandrakihamnens mynning – där kolossen på Rhodos enligt myten var placerad – ligger Savvas Savvakis segelbåt mellan lyxyachter och undervattensbåtar. Den 53-årige kaptenen väntar tålmodigt på att några av de få turister som flanerar längs med strandpromenaden ska stanna till och välja just hans båt för en dagstur på havet. Än så länge går det trögt.

– Jag har haft öppet i två veckor, men bara varit ute ett par gånger, säger han.

– När jag kom ut på havet med säsongens första kunder var det en enorm frihet. Inte för att jag tjänade pengar, utan för att jag har känt mig som en fågel i bur.

Förra sommaren gick det mesta som Savvakis lyckades få in till att betala kostnaderna kring båten. Men redan före pandemin var hans motto "livet är kort och pengar inte allt" och även om utmaningarna är stora har han accepterat att han inte kan påverka huruvida några turister kommer till ön.

– Jag är ingen trollkarl, utan tar en dag i taget. Men jag kommer aldrig att sälja båten, den har min pappa byggt.

"Ett privilegium"

Savvakis har gått i faderns fotspår och varit ett med havet i hela sitt liv. Och även om han inte fick lov att segla under månaderna av nedstängning var det en stor lättnad att åka ner till hamnen då och då för att titta till båten. De senaste veckorna har han slipat och målat henne till perfektion.

– Det är ett privilegium att jobba med det jag älskar, säger Savvakis.

– Jag har haft så fullt upp med att fixa båten så jag missade att boka tid för vaccinering. Men jag ska göra det snart, jag är lite rädd för viruset.

Men, poängterar han, Rhodos är en stor ö där det går lätt att hålla avstånd, till skillnad från städer som Aten och Thessaloniki där sjukhusen är fulla av covidpatienter. Här är virusfallen betydligt färre och Savvakis har också upptäckt något som tycks ha förändrats till det bättre under pandemin – åtminstone för tillfället.

– Havet är mycket mer levande. Vattnet är renare och fiskarna fler. Tidigare var det skräp överallt, men nu verkar det som om planeten mår mycket bättre.

Sofia Eriksson/TT

Konstnären Jacob Hatjantonis lever på att måla sandaler och väskor som han säljer i Rhodos stad. När ön stängde ner passade han på att ge butiken en ansiktslyftning och bytte fönster och dörrar. Bild: Henrik Montgomery/TT
Jacob Hatjantonis utbildade sig till kemist men vantrivdes. Nu lever han på sin konst och har inga planer på att gå i pension. "Jag har fått en nytändning under pandemin, jag har fått mer inspiration och har utvecklat min teknik" säger han. Bild: Henrik Montgomery/TT
Så här års brukar det vara trångt på turiststråken i den gamla delen av Rhodos stad. Men säsongen har inte kommit i gång och flera av Evangelia Fotakis grannar har ännu inte öppnat inför sommaren. Vissa butiker har också gått omkull i pandemin. Bild: Henrik Montgomery/TT
När kaféerna återöppnade på Rhodos var det många greker som skyndade dit för en efterlängtad kopp kaffe i goda vänners lag. Men Savvas Savvakis dricker alltid sitt kaffe på sin segelbåt. "Hur skulle jag inte kunna göra det? Jag har ju den bästa tänkbara utsikten", säger han och spanar ut över hamnen. Bild: Henrik Montgomery/TT
Båtarna ligger på rad i Mandrakihamnen och konkurrensen om turisterna är stor. Men Savvas Savvakis stressar inte upp sig utan väljer att ta en dag i taget. "Pengar är ändå inte allt" säger han. Bild: Henrik Montgomery/TT
Det finns gott om plats på Rhodos stränder. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta

Jämfört med många andra europeiska länder klarade sig Grekland relativt bra under den första vågen av covid-19. Regeringen var tidigt ute och införde en nedstängning i mars förra året.

Restriktionerna lättades under sommaren och när den andra virusvågen slog till blev vårdläget mycket ansträngt i städer som Aten och Thessaloniki. I november infördes en ny nedstängning.

Sedan början av april i år har dock regeringen gradvis lättat på restriktionerna. Först fick de flesta butiker förutom köpcentrum öppna. Den 12 april återgick gymnasieskolor till klassrumsundervisning. Den 3 maj fick restauranger och kaféer öppna för gäster utomhus, den 8 maj fick stränder sätta upp solstolar och parasoll och den 14 maj öppnade museerna igen.

I mitten av maj gick det officiella startskottet för turismsäsongen, även om karantänkravet redan hade slopats för flera länder. Sedan dess har utomhusbiografer och teatrar också fått öppna igen.