EU:S FRAMTID

Macrons fiasko – nyval i Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron i ett TV-sänt tal från söndagkvällen. Bild: Lewis Joly

Frankrike går till förtida parlamentsval sedan regeringspartiet gått på en svidande förlust i EU-valet. Marine Le Pens Nationell samling ser ut att bli största parti i hela EU-parlamentet.

President Emmanuel Macron tog till orda i ett tv-tal till fransmännen efter söndagkvällens vallokalsundersökningar från EU-valet.

– Jag har beslutat att ge er valet att på nytt välja er parlamentariska framtid. Det här är ett tungt och allvarligt beslut, men det handlar framför allt om att visa förtroende. Jag har hört er signal och jag lämnar det inte utan svar, sa Macron i fransk tv.

Därmed väntar franskt parlamentsval redan den 30 juni. Det är en rejäl chansning från presidentens sida, med tanke på att han redan har ett bångstyrigt parlament att hantera. Nu utsätter han sig för risken att få leva sina sista år som president med en nationalförsamling som har helt andra politiska idéer.

Le Pen störst?

Beslutet kommer sedan vallokalsundersökningar i fransk tv pekat på en rejäl seger för ytterhögerpartiet Nationell samling (RN). Med 32,4 procent av rösterna kan partiet få 31 mandat i det tillträdande EU-parlamentet.

Om samtidigt de tyska vallokalsundersökningarna stämmer blir man i så fall största enskilda parti i parlamentet med ett mandat mer än vad tyska konservativa unionen CDU/CSU verkar komma upp i.

– I kväll har våra landsmän uttryckt en önskan om förändring, säger i sin tur RN:s partiledare och listetta Jordan Bardella enligt Le Monde.

"Redo ta över"

Partiets stora galjonsfigur Marine Le Pen är optimistisk.

– Vi är redo att ta över makten, sätta stoppa för denna massinvandring, köra köpkraftsfrågor till prioritet och få Frankrike att leva upp igen, säger Le Pen.

Macrons liberala stödtrupper får i vallokalsundersökningen från TF1 endast 15,2 procent av rösterna mot 14,3 för Socialistpartiet, som hittat ny optimism under sin toppkandidat Raphaël Glucksmann.

Fakta

Så här går det för det franska partierna i EU-valet, enligt en vallokalsundersökningen för tv-kanalen TF1 (med EU-partigrupp inom parentes):

Nationell samling (EU-fientliga ytterhögergruppen ID): 32,4 procent

LREM (liberala RE): 15,2 procent

Socialistpartiet (socialdemokratiska SD): 14,3 procent

Okuvade Frankrike (vänstergruppen GUE/NGL): 8,3 procent

Republikanerna (konservativa EPP): 7 procent

Ekologisterna (miljöpartistiska De gröna/EFA): 5,6 procent

Återerövring (EU-skeptiskt konservativa ECR): 5,1 procent.