Börsen i Köpenhamn i lågor – spira har kollapsat

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn, som för tillfället genomgår en renovering. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Danmark (TT-Ritzau)

En kraftig brand har utbrutit i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Brandkåren Hovedstadens Beredskab är på plats. Området kring byggnaden har spärrats av och en närliggande byggnad, Provianthuset, där danska folketingets ledamöter har kontor har utrymts av säkerhetsskäl.

Alla personer som befann sig i byggnaden har blivit evakuerade rapporterar DR och nu räddas konstverk, som målningen "Fra Københavns Børs" av P S Krøyer.

"400 års danskt kulturarv i flammor", skriver Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt (på X).

Börsen, som i nuläget genomgår en renovering, är ett av stadens äldsta hus och är daterat till 1625. Byggnaden ligger i området Slotsholmen i centrala Köpenhamn.

Brandorsaken är okänd.

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Bild: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Fakta

Börshuset är en av Köpenhamns äldsta byggnader, uppförd 1625, i holländsk renässansstil med ett tak av koppar.

Taket har varit dekorerat med fyra sammanflätade drakstjärtar som bildat den spira som nu har rasat. På toppen satt tre kronor som symboliserade stormakten Danmark, Sverige och Norge.

Byggnaden har använts för galamiddagar och konferenser och har inte varit öppen för allmänheten.

Den ägs av näringslivsorganisationen Dansk erhverv, som har kontor där, och rymmer bland annat den 400 kvadratmeter stora börssalen.

Ett känt konstverk som kunnat räddas ur byggnaden är målningen ”Fra Københavns Børs”, målad av Skagenmålaren P S Krøyer.

Källa: Visit Copenhagen och Ritzau