DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

USA har landat på månen: "En nagelbitare"

Månsonden Odysseus, med jorden i bakgrunden. Bild från 16 februari. Bild: Intuitive Machines via AP/TT

Rymden (TT-AP-AFP)

För första gången har en privat sond landat på månen. ”Jag vet att det här var en nagelbitare, men vi är nu på månens yta och vi har sändarsignal”, sade sondtillverkaren Intuitive Machines vd efter landningen.

Sonden Odysseus – tillverkad av Intuitive Machines och uppskjuten i rymden genom ett samarbete mellan Nasa och Elon Musks företag Space X – är den första amerikanska farkosten på månen på mer än 50 år.

Klockan 00.39 natten mot fredagen meddelade Intuitive Machines i sin lajvstream från landningen att deras sond klarat resan, landat på månen och sänder en svag signal.

I lajvsändningen från landningen var det under ett par minuter oklart om och hur sonden nått månen och var på månen den landat eftersom kontakten med farkosten hade brutits.

Men ett par minuter efter den förmodade landningstiden kunde personerna i kontrollrummet identifiera en signal, om än svag, från sonden.

– Vi kan bekräfta, utan tvekan, att vår utrustning är på månens yta, sade chefen för uppdraget, Tim Crain, samtidigt som en lätt oro hade börjat sprida sig i kontrollrummet i Houston.

Intuitive Machines vd Steve Altemus verkade också lättad.

– Jag vet att det här var en nagelbitare, men vi är nu på månens yta och vi har sändarsignal. Välkommen till månen.

Två timmar efter landningen uppgav företaget att data från sonden börjat strömma in och att sonden landat upprätt. Företaget lämnade dock inga uppgifter om var på månen Odysseus landat.

Att det numera i allt högre grad är privata företag som utför rymduppdragen är en medveten strategi för USA.

För en månad sedan landade en japansk sond på månen och landet blev därmed det femte i världen som har klarat av att landa en farkost på månen, efter USA, Sovjetunionen, Kina och Indien.

En bild inifrån Intuitive Machines kontrollrum visar hur personalen stillsamt firar beskedet att sonden Odysseus landat på månen och sänder en svag signal. Bild: Intuitive Machines via AP/TT