DET SVENSKA NATOMEDLEMSKAPET

Ungern röstar om Nato på måndag

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Bild: Szilard Koszticsak/AP/TT

Nato (TT)

Ungerns styrande parti Fidesz vill att parlamentet röstar om Sveriges Natoansökan när parlamentet öppnar 26 februari. Och partiet förordar ett ja.

Uppgifterna bekräftas av Máté Kocsis, parlamentsledamot för Fidesz, i ett inlägg på Facebook titulerat "Sveriges anslutning till Nato".

Han publicerar även en bild med ett underskrivet dokument där det framgår att frågan ska tas upp vid måndagens parlamentssession och att Fidesz kommer att rösta ja.

"Fidesz gruppledare i parlamentet Mate Kocsis föreslår att det ungerska parlamentet håller en slutlig omröstning om att ratificera Sveriges Natomedlemskap den 26 februari och utlovar Fidesz stöd till förslaget", skriver regeringens talesperson Zoltan Kovacs på X.

"Välkomnar"

– Vi välkomnar förstås detta, om vi därmed kommer att bli fullvärdigt allierade, säger försvarsminister Pål Jonson (M), i samband med en pressträff om Sveriges nya paket till Ukraina.

– Om man röstar om detta på måndag så måste det undertecknas av presidenten, eller talmannen i det här fallet, och sedan ska regeringen i Sverige fatta beslut och sedan ska man från svensk sida åka över och lämna över anslutningsprotokollet till amerikanska utrikesdepartementet, fortsätter han.

I sitt årliga tal till nationen i lördags sade premiärminister Viktor Orbán att Ungern kan godkänna Sveriges Natoansökan när parlamentet öppnar.

– Det är goda nyheter att vår konflikt med Sverige snart kommer att vara över, sade Orbán.

– Vi rör oss i riktningen att vi i början av parlamentets vårsession kan ratificera Sveriges anslutning till Nato.

Påtryckningar från USA

Enligt Orbán har han och statsminister Ulf Kristersson (M) tagit steg för att "återbygga förtroendet".

– Vi har haft några samtal under de senaste veckorna, men jag vet inte specifikt vad han menar med det, sade Kristersson när han tillfrågades om uttalandet.

Ungern har också fått tydliga påtryckningar från USA senaste tiden om att skynda på ratificeringen.

Ungern är det enda av Natos länder som ännu inte sagt ja till Sveriges ansökan.