DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

USA: Nedstängning kan undvikas

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer. Arkivbild. Bild: J Scott Applewhite/AP/TT

USA (TT)

USA:s kongress har tagit ett litet steg mot att undvika en nedstängning av landets statsapparat den 19 januari.

Ledarna i senaten och representanthuset har kommit överens om ett utgiftstak på 1 600 miljarder dollar – motsvarande över 16 400 miljarder kronor – för budgetåret 2024. Det rapporterar amerikanska medier.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, skriver i ett uttalande att avtalet "öppnar vägen för kongressen att agera de närmaste veckorna" för att undvika den nedstängning som hotar den 19 januari.

Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, säger å sin sida att det kommer att bli "förändringar" i avtalet för att minska de utgifter som inte rör militären, som enligt uppgörelsen får 886 miljarder dollar av budgetpengarna.

Johnson konstaterar också nöjt att avtalet är "det mest gynnsamma budgetavtal Republikanerna har nått på över tio år". Bland annat berömmer han sig för att ha kapat utgifterna med 16 miljarder dollar mot det förslag den förre talmannen, hans partikamrat Kevin McCarthy, kom överens med president Joe Biden om.

I en första kommentar säger Biden enligt NBC News att avtalet "tar oss et steg närmare att undvika en onödig nedstängning och skyddar viktiga nationella intressen".

För att nedstängningen inte ska bli av återstår flera steg, bland annat måste söndagens avtal röstas igenom av både representanthuset och senaten.