BREXIT

Fyra år efter Brexit: Brittiska företag hårt pressade

Bild: Virginia Mayo

Brittiska småföretagare lider nu av Brexit och dess konsekvenser, med försämrad handel och ökade byråkratiska hinder, skriver GP.

Fyra år efter att Storbritannien lämnade EU har handeln över landgränserna blivit dyrare och mer komplicerad. Det har lett till personalbrist, ökade priser, och högre kostnader för import och export. Företag som tidigare hade en stor del av sin omsättning i Europa har nu förlorat denna marknad.

Ett exempel är klädföretaget Cucumber clothing, som tidigare hade stor framgång på kontinenten men som efter utträdet får hantera allt mer tidsödande pappersarbete och extra avgifter.

– Vi hade en stackars kund i Polen som vi kämpade mycket med och som företagare skäms man ju. Och man förlorar pengar, för man kan ju inte göra mycket annat än att säga: vi beklagar verkligen, vi skickar en ny vara, säger Eileen Willett som driver bolaget till tidningen.

Brexit har även påverkat svenska företag och deras handelsmönster.

– Svenska företag som haft leverantörer i Storbritannien och hittar likvärdiga i något EU-land, där de kan få samma produkt till ungefär samma pris och kvalitet, väljer bort sina tidigare brittiska leverantörer.

Den bilden kommer upp när man pratar med företag: kan man undvika Storbritannien, så gör man det, säger Henrik Isakson.

Göteborgs-Posten: Brittiska småföretagare hårt pressade efter brexit