EU:S FRAMTID

EU:s finansministrar överens om nya budgetregler

Nederländernas finansminister Sigrid Kaag. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

EU (TT-AFP)

Efter flera års hårda förhandlingar och två timmars intensivt möte på onsdagen med EU-ländernas finansministrar har nya budgetregler för EU godkänts. Tvisten har involverat EU:s två dominerande länder, Frankrike och Tyskland

EU:s finansministrar kom överens om nya budgetregler efter ett digitalt ministermöte om EU:s budget- och tillväxtpakt.

– Jag är glad att vi efter långa diskussioner och tuffa förhandlingar har kunnat nå en uppgörelse om EU:s budgetregler, meddelade Nederländernas finansminister Sigrid Kaag efter mötet.

Finansministrar från EU:s 27 medlemsländer hade då försökt hitta en gemensam hållning, där Frankrike och Tyskland stod på varsin sida. De två ländernas finansministrar träffades redan på tisdagen i Paris för att försöka nå en kompromiss.

En av de viktigaste frågorna rör de hårda regler som tidigare införts på medlemsländer för att se till att eurovalutan är stabil. Länders underskott får inte överstiga 60 procent av BNP och ett tak på hur stor underskottet får vara på allmänna utgifter.

Reglerna lättades under coronapandemin som en del av omfattande stödåtgärder.

Tyskland ville återgå till strikta regler och kontroller, medan Frankrike ville se ökad flexibilitet i reglerna, bland annat för att kunna investera i energiomställning och för stöd till Ukraina.

Tisdagens möte mellan franske finansministern Bruno Le Maire och tyske kollegan Christian Lindner innebar ett genombrott.

Kompromissen innebär att de utsatta målen finns kvar, men att man lättar på reglerna kring hur snabbt länderna ska nå målen och hur drastiska reformerna ska få vara.

Därmed öppnades möjligheten för övriga medlemsländer att hitta en kompromiss i frågan om budgetregler och den så kallade budget- och tillväxtpakten.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT