BROTTSBEKÄMPNINGEN

Sverigebilden: Sverige ”märkbart undantag” i FN-rapport om dödligt våld

i september 2023 sköts en 25-årig man till döds i en trappuppgång på Salabacksgatan i Uppsala. Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Det omfattande gängvåldet med skjutningar och sprängdåd har riktat världens ögon mot Sverige. I en ny rapport från FN beskrivs Sverige som ett land som sticker ut. ”Händer det i Sverige kan det hända var som helst”, säger kriminologen Amir Rostami till Göteborgs Posten.

FN:s avdelning för narkotika och brott – UNODC – har tagit fram en ny rapport om dödligt våld i världen. I den pekas Sverige ut som ett ”märkbart undantag” med anledning av det ökande våldet och det framkommer också att Sverige har en hög nivå av skjutvapenvåld jämfört med andra EU-länder. Och då är rapporten ändå baserad på åren till och med 2021, så den senaste tidens utveckling är inte inkluderad.

– Det internationella intresset för utvecklingen i Sverige har varit ganska högt. Förenklat handlar det om att händer det i Sverige kan det hända var som helst, säger kriminologen Amir Rostami till Göteborgs Posten.

GP: Sverige sticker ut i FN-rapport om dödligt våld i världen