Två svenskar ihjälskjutna i Bryssel

Polisavspärrningar i centrala Bryssel. Bild: Sylvain Plazy/AP/TT

Två svenskar har skjutits till döds i ett misstänkt terrordåd i centrala Bryssel. Det bekräftar belgisk polis enligt Reuters.

Två personer dödades och minst en person skadades när en man på måndagskvällen öppnade eld med automatvapen i närheten av ett torg i stadsdelen Molenbeek.

Skottlossningen inträffade en dryg timme före Sveriges EM-kval i fotboll mot Belgien i Bryssel, och flera medier uppger att de två personer som dött bar svenska landslagströjor.

Spänd stämning

Efter dådet har terrornivån höjts till den högsta och säkerheten har skärpts såväl runt Kung Baudouin-stadion som inne i centrala Bryssel.

Klockan 22 hade gärningsmannen, som var klädd i orange jacka och hjälm och enligt medieuppgifter är i 40-årsåldern, ännu inte gripits.

Polisen manar till försiktighet och uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus – ett råd som lyds.

TT:s utsända vid attentatsplatsen rapporterar att sirener ljuder över centrala Bryssel, att stämningen är spänd men att gatorna är öde, utöver stora mängder poliser. Attentatsplatsen och flera kvarter runt den är avspärrade.

Själva fotbollsmatchen startade som planerat, trots dådet, men avbröts i halvtid. På frågan om varför matchen inte bröts direkt säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman säger till TT att:

– För att man inte vill ha ut svenskar på stan nu.

TT: Finns det någon information om att svenskar är måltavlor?

– Inte vad vi har fått, mer än att det ska vara svenskar som är offer, säger Martin Fredman.

Spridits en film

Belgiens premiärminister Alexander De Croo uppmanar alla i Bryssel att vara försiktiga och vaksamma. Han skriver på X, tidigare Twitter, att regeringen följer utvecklingen efter "det fega dådet".

Han skriver vidare att han har varit i kontakt med statsminister Ulf Kristersson (M).

Det har på sociala medier också spridits en film där en man säger sig tillhöra terrorrörelsen IS och vara ute efter att "hämnas muslimer".

"Jag har dödat tre svenskar", säger han enligt TT:s översättning.

Bryssel – och inte minst Molenbeek – är sedan tidigare ökänt i islamistkretsar. Det var härifrån som en stor mängd av gärningsmännen bakom terrordåden i Paris i november 2015 utgick och samma grupp låg även bakom nya dåd i Bryssel ett knappt halvår senare.

Polis spärrar av gator i Bryssel. Bild: Sylvain Plazy/AP/TT