DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Dröjande Nato-ja bekymrar inte Billström

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Turkiets och Ungerns ratificering av Sveriges medlemskap i Nato drar ut på tiden, men det bekymrar inte utrikesminister Tobias Billström (M).

– Jag ser inte i det här läget att en ratificeringen inte skulle äga rum, eftersom inga signaler från varken Turkiet, USA eller något annat land tyder på något annat, säger han i Sveriges Radios Studio ett.

Regeringen har enligt Billström ingen anledning att ompröva den linje som den har hållit sedan Natotoppmötet i Vilnius i juli.

I den litauiska huvudstaden skakade Turkiet, Sverige och Nato hand på att Turkiets president Erdogan ska lämna över Sveriges Natoansökan till parlamentet "så fort som möjligt".

Än så länge har ingen dock ingen överlämning skett, trots att parlamentet öppnade formellt i söndags. Men Billström manar till lugn:

– Parlamentet har inte ens varit i gång i en vecka. Det är klart att man måste ge det här lite tid, säger han.

Inte heller Ungern ser ut att röra sig framåt i landets ratificeringsprocess av Sveriges medlemskap.

När den ungerska regeringen slog fast agendan för nästa vecka fanns frågan inte med. Dessutom har flera ungerska politiker riktat kritik mot Sverige den senaste tiden, bland annat för ett fyra år gammalt videoklipp från UR som beskriver demokratin i landet som på nedgång.

Men inte heller i det fallet är Billström oroad.

– Det är viktigt att komma ihåg att premiärminister Viktor Orbán har sagt att "vi kommer inte att vara sist" – det är ett tydligt och klart löfte, säger han till Studio ett.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs staden Vilnius felaktigt.